Als we de geleerden mogen geloven, lijkt yoga wel één van de middelen om tot rust te komen en jezelf in balans te houden. Maar wat is yoga nou eigenlijk precies, wat zijn de voordelen en hoe begin je? Moet je er echt zo lenig voor zijn zoals zoveel mensen denken? Is het alleen het doen van allerlei ingewikkelde houdingen?

Nee. Yoga gaat veel verder dan dat. Het is een beoefening die wellicht begint op de mat, maar die je daarna met je meeneemt en waar je nog de hele dag profijt van hebt.

Hoe dat precies zit, wat de belangrijkste voordelen van yoga zijn en hoe jij zelf eenvoudig kunt beginnen, dat lees je in dit artikel.

TIP: Online cursus Yoga aanbieding

“You cannot always control what goes on outside. But you can always control what goes on inside.”
Mr. Yoga

Je kunt er niet meer omheen: Yoga lijkt wel dé trend om jezelf in deze drukke, prikkelrijke maatschappij in rust en balans te houden. De toename in populariteit is ook te zien aan de tientallen variaties op de traditionele vormen die de laatste jaren zijn ontstaan.

Wat is yoga?

Vanuit de oeroude yoga traditie wordt gezegd dat Yoga ‘Union’ betekent. Eenwording. Of ook wel: verbinding. Het beoefenen van yoga zou bijdragen aan de verbinding tussen lichaam en geest. Het wordt ook wel gezien als een filosofische stroming en daarnaast ook een leefwijze en oefenmethode om het evenwicht, de balans, te brengen tussen de tegengesteldheden in het leven. Licht en donker, links en rechts, binnen en buiten, inspanning en ontspanning, enzovoorts.
Voor zover je over een ‘doel’ kan spreken binnen yoga, is het uiteindelijke doel het ervaren van een natuurlijke staat van zijn, zonder gedachten, in rust en stilte, waarin het leven en jij als beoefenaar jezelf als één geheel kunt ervaren.

Yoga is het leren en ontdekken wie je diep van binnen bent. Het is een reis van bewustwording en ontwikkeling.

Wat is yoga, wat zijn de voordelen en hoe kan je met yoga beginnen?

Wat zijn redenen om yoga te doen?

Yoga wordt in het westen vooral gezien als een beoefening voor lenigheid en flexibiliteit. Dat is het ook absoluut en daarbij is het nog zoveel meer. Door het beoefenen van yoga – en dan met name de ‘asana’s (de houdingen), maakt- en houd je je lichaam lenig en flexibel. De bewegingen en de houdingen zorgen voor een betere doorbloeding. Maar het gaat nog verder: elke houding heeft een bepaalde uitwerking op je systeem en zenuwstelsel. Zo hebben bepaalde houdingen invloed op bepaalde organen, zorgen andere houdingen voor meer kracht en weer andere houdingen zijn juist voor de ontspanning.

Dat geeft aan dat yoga dus veel verder gaat dan alleen de lenigheid en flexibiliteit.

En dat geeft ook aan dat yoga voor iedereen toegankelijk is. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier doen.

20 voordelen van yoga

Alhoewel de beoefening en het ervaren van yoga voor iedereen iets heel persoonlijks is, zijn er wel degelijk overeenkomstige voordelen:

 1. Het maakt- en houd je flexibel en lenig
 2. Het helpt je beter te focussen
 3. Het maakt je zelfverzekerder
 4. Het bevordert je innerlijke kracht
 5. Het vermindert ziektes
 6. Het versterkt de spieren
 7. Het bevordert een gezonde lichamelijke houding
 8. Het bevordert de bloedsomloop
 9. Het stimuleert de verwerking van afvalstoffen
 10. Het boost het immuunsysteem
 11. Het voorkomt eetbuien
 12. Het geeft je mentaal en emotioneel meer ruimte en energie
 13. Het brengt je ontspanning en rust
 14. Het bevordert de nachtrust
 15. Het vermindert angsten, depressies en stress
 16. Je leert de signalen van je lichaam eerder te herkennen
 17. Het helpt je beter jezelf te begrijpen
 18. Het brengt je gedachten tot rust
 19. Het bevordert de spijsvertering
 20. Het maakt je gelukkiger

5 praktische tips

#1 – Begin klein.
Kies een eenvoudige yogavorm die jou op dit moment aanspreekt. Zoek een docent die bij jou past. Dit kan live zijn of online. Het helpt als de stem en de manier van lesgeven jou aanspreekt.

#2 – Geef jezelf de tijd.
Net zoals met alles wat nieuw is, is ook yoga een weg van ontdekken. Ontdekken welke stijl, welke docent, welk moment van de dag. Geef jezelf toestemming en de ruimte om dit te onderzoeken en geef niet gelijk op wanneer het een paar keer tegenvalt of je het idee hebt dat je een les niet goed kunt volgen.

#3 – Volg een beginnerscursus.
Wanneer je nog nooit yoga hebt gedaan, kan het erg helpend zijn om een beginnerscursus te volgen. Hierin leer je stap voor stap de meest belangrijke beginselen, wat het volgen van andere lessen veel gemakkelijker zal maken.

#4 – Download een app
Is de stap naar een echte yogales nog wat te groot? Download dan een yoga-app. De Downward Dog is een hele fijne app waarin je precies kunt aangeven hoe lang, wat voor intensiteit en wat voor stijl yoga je wilt doen. Een erg fijne manier om zelf  te starten en de eerste oefeningen te ervaren.

#5 – YouTube
Naast apps zijn er ook tal van yoga video’s op YouTube te vinden. Het kan even zoeken zijn in het oerwoud van het aanbod, maar zodra je een fijne docent hebt gevonden, kun je eindeloos verschillende lessen volgen!

Zodra je eenmaal het pad van yoga bent gaan bewandelen, wil je waarschijnlijk niet meer terug. Er is zoveel te ontdekken, met name over jezelf. Door het beoefenen van yoga leer je jezelf op een veel dieper niveau kennen en zul je steeds meer thuiskomen bij jezelf.

TIP: Online cursus Yoga aanbieding

Dit artikel is afkomstig van onze andere website www.blijvengroeien.nl

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in