Dus je wilt een tweedehands auto kopen? Elke dag worden er duizenden nieuwe advertenties op Marktplaats gezet, dus het kan nog weleens een hele opgave worden. Maar geen nood: lees onze tips en voor je het weet geniet je van je nieuwe (tweedehandse) auto. 

#1 Denk na over jouw wensen

Bij een tweedehands auto kopen is het allereerst belangrijk dat je weet wat je wilt. Waarvoor ga je de auto gebruiken? Maak je veel kilometers of rijd je allemaal korte stukjes? De ANWB heeft er een handige tool voor!

#2 Waar ga je de tweedehands auto kopen?

Als je de tweedehands auto koopt bij een autobedrijf, heb je vaak meer garantie en service dan wanneer je hem particulier koopt. En zo kun je gebreken makkelijker op het autobedrijf verhalen. Een autobedrijf is vaak wel wat duurder en BOVAG-garantie geldt alleen voor auto’s vanaf € 4500,-.

#3 Maak een proefrit

Maak een uitgebreide proefrit over verschillende wegen (snelweg, stad en buitenwegen), zo krijg je een goede indruk van de auto. Let op geluiden, slijtage en de algemene indruk van de auto. Kijk of de besturing goed is, de remmen werken, hoe de auto zit en of alles werkt. Laat ook altijd een aankoopkeuring uitvoeren.

#4 Bereken de kosten

Als je het kenteken hebt kun je de verzekering en wegenbelasting berekenen. Doe dit van te voren, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan!

#5 Denk aan je onderzoeksplicht

Het is de verkoper verplicht om gebreken en mankementen van de auto te melden. Vraag er dus ook naar! Jij hebt als verkoper de plicht om de staat van de auto te onderzoeken, bijvoorbeeld door een aankoopkeuring en proefrit. Laat de aankoopkeuring altijd uitvoeren door een derde partij.

#6 Controleer de kilometerstand en onderhoudsgeschiedenis

Is de geschiedenis van de auto bekend? Kijk naar de onderhoudsboekjes en vraag naar oude eigenaren. Als de auto in een korte tijd vaak van eigenaar is gewisseld, belooft dat vaak niet veel goeds. Op de website van het RDW kun je de laatst geregistreerde tellerstand opvragen. Zorg ervoor dat de tellerstand is opgenomen in de koopovereenkomst, want als hij achteraf niet klopt heb je juridische mogelijkheden tegenover de verkoper.

#7 Ga onderhandelen!

Wees vooral niet te enthousiast! Want bij een tweedehands auto kopen kun je altijd onderhandelen. Kijk van te voren wat een auto ongeveer waard is en vraag vriendelijk of er nog wat van de prijs af kan. Autohandelaars houden hier altijd rekening mee, dus onderhandel je niet, betaal je altijd teveel!

#8 Neem het leveringstermijn op in de koopovereenkomst

Want als je een vaste datum hebt afgesproken, mag de koopovereenkomst zonder gerechtelijke tussenkomst worden ontbonden als de verkoper zijn afspraken niet nakomt. Dit moet je dan wel schriftelijk laten weten. Dit geldt wel alleen als je een auto koopt bij een autobedrijf dat is aangesloten bij BOVAG.

#9 Kijk naar je garantie

Auto pechHet is niet vanzelfsprekend dat je garantie krijgt als je je auto bij een autobedrijf koopt. Vraag dit dus altijd na en laat het opnemen in de koopovereenkomst. Is er iets met je auto, beroep je dan meteen op de garantie. Je hoeft dan ook niets te bewijzen.

#10 Overschrijven

Als je een andere auto aanschaft krijg je een kentekencard, dat je krijgt thuisgestuurd. Je ontvangt een tenaamstellingscode, die je goed moet bewaren. Je hebt die weer nodig als je het voertuig verkoopt. Overschrijven kan bij een kentekenloket van het RDW, al kan een garagebedrijf dat vaak ook ter plaatse. Je hebt hiervoor een legitimatiebewijs nodig. Je krijgt het tenaamstellingsverslag, dat de eerste vier cijfers van de code bevat. De kentekencard en de laatste 5 cijfers krijg je opgestuurd.

#11 Vrijwaringsbewijs en verzekering

Als de auto op je naam staat ben je verplicht om een WA-verzekering te hebben. Vraag ook altijd een vrijwaringsbewijs van de auto, want daarmee kan je aantonen dat bekeuringen en schades niet door jou zijn veroorzaakt.

1 REACTIE

  1. Handig overzicht! Ik ben op dit moment op zoek naar een (nieuwe) occasion. Dan komt deze checklist zeker van pas. Een tweedehands auto leasen, is dat eventueel ook een handige optie?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in