We willen allemaal zo lang mogelijk gezond blijven toch? Maar in een welvarend land zoals Nederland is het best lastig om van al het lekkere voedsel af te blijven. Wij geven je 10 tips om gezonder te leven!

#1 Eet gevarieerd voor een gezonder leven

Snijplank met veel groeten en kruidenVoor een goede gezondheid hebben we meer dan 40 verschillende voedingsstoffen nodig, en geen enkel voedingsproduct kan ze allemaal leveren. Het gaat niet om een ​​enkele maaltijd, het gaat om een ​​uitgebalanceerde voedselkeuze die na verloop van tijd een verschil zal maken! Lunch vetrijk en diner vetarm. En wissel eens af met vis, of koop groenten die je helemaal niet kent.

#2 Eet genoeg koolhydraten

Ongeveer de helft van de calorieën in onze voeding moet afkomstig zijn van voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten, zoals granen, rijst, pasta, aardappelen en brood. Het is een goed idee om bij elke maaltijd minstens één hiervan op te nemen. Volkorenvoeding, zoals volkoren brood, pasta en ontbijtgranen, zal onze vezelinname doen toenemen.

#3 Vervang verzadigd door onverzadigd vet

Vetten zijn belangrijk voor een goede gezondheid en een goede werking van het lichaam. Te veel hiervan kan echter een negatief effect hebben op ons gewicht en de gezondheid van je hart. Verschillende soorten vetten hebben verschillende gezondheidseffecten, vermijd verzadigde vetten (afkomstig van dierlijke producten) en transvetten. Eet twee tot drie keer in de week vis, want dat zit vol met onverzadigde vetten. Stoom of bak in olijfolie in plaats van in dierlijke olie en verwijder het vet van het vlees voor het bakken.

#4 Eet (of drink) veel groenten en fruit

Gezonde en gevarieerde smoothies voor een gezonder levenGroenten en fruit behoren tot de belangrijkste voedingsmiddelen die ons vitamines, mineralen en vezels te geven. Probeer minstens 5 porties per dag te eten. Bijvoorbeeld een glas vers vruchtensap bij het ontbijt, een appel en een stukje watermeloen als tussendoortje en een goede portie verschillende groenten bij elke maaltijd.

#5 Verminder je zout- en suikerinname

Een hoge zoutinname kan leiden tot hoge bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Er zijn verschillende manieren om zout in het dieet te verminderen. Koop producten met een laag natriumgehalte, vervang zout tijdens het koken voor andere kruiden en zet geen zout op tafel.

Suiker zorgt voor zoetheid en een aantrekkelijke smaak, maar zoete voedingsmiddelen en dranken zijn rijk aan energie en kunnen het best met mate worden gedronken, als een traktatie. Je kunt beter fruit gebruiken om je eten en drinken zoeter te maken.

#6 Eet regelmatig kleine porties

Het eten van een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, regelmatig en in de juiste hoeveelheden is de beste formule voor een gezond dieet.

Het overslaan van maaltijden, met name het ontbijt, leidt tot een hongerloze honger, vaak met overeten als gevolg. Snacken tussen maaltijden kan honger helpen beheersen, maar snacken is geen vervanging van goede maaltijden. Voor snacks kunnen we kiezen voor yoghurt, een handvol vers of gedroogd fruit of groenten (zoals worteltjes), ongezouten noten of misschien wat brood met kaas. Suikers geven je maar kort energie en zorgen snel voor een glucosedip. Als je je eten verdeelt over kleine porties blijft je lichaam bezig met de spijsvertering en valt het niet stil, wat gezonder is.

#7 Drink genoeg

Volwassenen moeten minstens 1,5 liter vocht per dag drinken! Meer nog als het erg heet is of als ze fysiek actief zijn. Water is natuurlijk de beste bron en we kunnen kraan- of mineraalwater gebruiken, sprankelend of niet-bruisend, gewoon of gearomatiseerd. Vruchtensappen, thee, frisdranken, melk en andere dranken, kunnen wel, maar overdrijf niet. Vruchtensap staat bol van suiker en dat is ook nog eens slecht voor je tanden.

#8 Blijf op gewicht

Het goede gewicht hangt af van veel factoren, zoals lengte, leeftijd en genen. Overgewicht verhoogt de kans op een breed scala aan ziekten, waaronder diabetes, hartaandoeningen en kanker.

Overtollig lichaamsvet komt als je meer eet dan je nodig hebt. De extra calorieën kunnen afkomstig zijn van elke calorische voedingsstof – eiwit, vet, koolhydraten of alcohol, maar vet is de meest geconcentreerde energiebron. Lichaamsbeweging helpt je de energie te kwijt te raken en zorgt ervoor dat je je goed voelen. De boodschap is redelijk simpel: als je aankomt, moeten we minder eten en actiever zijn!

#9 Ga erop uit

Fietsen in de natuur met nederlandse windmolens op de achtergrondVoor een goede gezondheid is lichamelijke activiteit belangrijk voor iedereen. Het helpt je om de extra calorieën te verbranden, het is goed voor het hart en de bloedsomloop, het houdt je spiermassa op peil of verhoogt je spiermassa, het helpt je te concentreren en verbetert het algemene welzijn van de gezondheid. En je hoeft geen topsporter te zijn om in beweging te komen! 150 minuten per week van gematigde fysieke activiteit is het advies en het kan gemakkelijk onderdeel worden van onze dagelijkse routine. Je kunt namelijk makkelijk de trap pakken in plaats van de lift, wandelen tijdens de lunch of de fiets pakken in plaats van de auto.

#10 Begin meteen met gezonder te leven.

En verander dingen geleidelijk. Geleidelijke veranderingen in onze levensstijl zijn gemakkelijker te onderhouden dan ingrijpende wijzigingen die allemaal tegelijk worden doorgevoerd. Sla je ontbijt niet meer over en eet elke dag een stuk fruit extra. Bouw het eten van ongezonde voedingsmiddelen af en begin met het gebruiken van de trap in plaats van de lift. Start nu met een gezonder leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in