Dus je hebt binnenkort een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Je wilt natuurlijk niet op je plaat gaan, dus het is tijd om je eens flink voor te bereiden. Met onze tips komt het vast en zeker goed!
#1 Zorg voor het sollicitatiegesprek dat je alles weet van het bedrijf
Zodat je weet wat er van je verwacht wordt voor je het gesprek in gaat. Zo weet je ook of het werk op jouw achtergrond aansluit en kun je daarop inspelen.
#2 Zorg dat je weet wat je over jezelf wilt vertellen
De meest gestelde vraag bij een sollicitatiegesprek is ‘vertel eens wat over jezelf’, dus zorg ervoor dat je daar antwoord op weet! Vertel wie je bent en welke waarde jij het bedrijf zult brengen.
#3 Ken de vacaturetekst uit je hoofd
Print hem uit en onderstreep de specifieke vaardigheden die de werkgever zoekt. Denk na over voorbeelden uit je huidige en eerdere werk die hierop aansluiten en zet wat anekdotes op papier.
#4 Oefen hardop
Het hardop oefenen van je antwoorden is een effectieve manier om je voor te bereiden. Stel jezelf de vragen of vraag het aan een vriend. Je zult merken dat je meer zelfvertrouwen krijgt als je de antwoorden al weet.
#5 Bedenk zelf ook vragen
Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer en werkgevers verwachten van jou ook dat je vragen stelt. Ze willen immers dat je serieus nadenkt over hoe het zou zijn om bij ze te werken. Dit zijn dingen die je ze bijvoorbeeld kunt vragen:
-
- “Kun je enkele van de dagelijkse verantwoordelijkheden uitleggen die deze baan met zich meebrengt?”
- “Hoe zou je de kenmerken beschrijven van iemand die deze functie perfect uitvoert?”
- “Op welke manier worden mijn prestaties gemeten als ik de baan krijg? Hoe vaak?”
- “Op welke afdelingen werkt dit team regelmatig? Hoe werken deze afdelingen meestal samen? Hoe ziet dat proces eruit? “
- “Wat zijn de uitdagingen waarmee je momenteel wordt geconfronteerd in je rol?”
#6 Denk aan je eerste indruk
Doe kleding aan die bij de baan past. Heb je voor het sollicitatiegesprek nog contact met een recruiter? Dan kun je hem vragen naar de dresscode op de werkplek. Als je niemand hebt om het aan te vragen is het slim om de werkplek te onderzoeken en je outfit erop aan te passen.
#7 Heb oog voor detail
Vaak ben je niet de enige sollicitant. Oog voor detail is dus erg belangrijk voor een goede eerste indruk. Poets je schoenen goed, zorg ervoor dat je geen zwarte randen onder je nagels hebt, geen afgebladderde nagellak hebt, je haar niet vet is, je geen vlekken of gaten in je kleding hebt en dat je niet stinkt.
#8 Kom op tijd!
Plan het zo dat je 10 tot 15 minuten eerder op locatie bent. Zorg dat je weet hoe je er komt en houd rekening met eventuele files en vertragingen. Je kunt beter een kwartier te vroeg zijn dan net op tijd en vol zweet, of veel te laat. Je kunt die extra minuten mooi gebruiken om de werkdynamiek te observeren!
#9 Neem je cv mee
Zorg ervoor dat je minstens vijf exemplaren van je cv bij hebt. Het kan zijn dat je met iemand praat die hem nog niet heeft gezien. Neem ook een pen mee en een laptop, voor het geval dat je iets moet laten zien. Maak ook vooral aantekeningen en schrijf informatie op die je in het opvolgbedankbriefje kunt gebruiken.
#10 Denk aan je lichaamstaal
Non-verbale communicatie is net zo belangrijk als alles dat je tijdens het sollicitatiegesprek zegt. Oefen zelfverzekerde, toegankelijke lichaamstaal. Zit of sta rechtop met je schouders naar achteren. Neem voor het solliciatiegesprek diep adem en adem langzaam uit. Dit helpt je eventuele angstgevoelens te beheersen en vergroot je zelfvertrouwen.
#11 Behandel elke persoon die je tegenkomt met respect
Dit omvat mensen op de weg en op de parkeerplaats, beveiligingspersoneel en personeel bij de receptie. Behandel iedereen die je niet kent alsof ze jou moeten aannemen. Het kan namelijk zijn dat hen om feedback wordt gevraagd.
#12 Geef een stevige handdruk
En wees de eerste die zijn hand uitsteekt. Ga staan, kijk de persoon in de ogen en glimlach. En geef geen slap handje! Een goede handdruk is stevig, maar plet geen vingers. Zo’n handdruk laat zien dat je van aanpakken weet.
#13 Stuur een gepersonaliseerd bedankje naar iedereen die bij het gesprek aanwezig was.
Vraag naar het visitekaartje van elke persoon met wie je spreekt tijdens het sollicitaitieproces, zodat je dit individueel kunt opvolgen met een aparte bedankmail. Als je het gesprek ’s ochtends had, stuur je de vervolgmails nog dezelfde dag. Als je ’s middags het gesprek had is de volgende ochtend prima. Zorg ervoor dat elke e-mail uniek is met behulp van de notities die je tijdens de gesprekken hebt gemaakt.
#14 Wees authentiek, beknopt en vrolijk
Reageer naar waarheid op de vragen die je worden gesteld. Blijf vooral bij je vaardigheden en prestaties en geef voorbeelden van dingen die je hebt bereikt. Houd je antwoorden kort en doelgericht.
#15 Spreek niet negatief over huidige en voormalige werkgevers of collega’s.
Bedrijven willen mensen inhuren die moeilijke situaties overwinnen. Als je je ontmoedigd voelt over je huidige baan, concentreer je dan op het praten over wat je van die ervaring hebt geleerd en wat je nu wilt doen.
De 15 meest gestelde interviewvragen
Wil je je optimaal voorbereiden? Dit zijn de meest gestelde interviewvragen:
- Vertel eens iets over jezelf.
- Hoe zouden je huidige collega’s je omschrijven?
- Wat weet je over onze organisatie?
- Waarom wil je bij ons werken?
- Wat denk je dat de functie inhoudt?
- Wat spreekt je in deze functie wel/niet aan?
- Hoe functioneer je in een team?
- Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
- Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
- Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
- Wat onderscheidt jou van anderen?
- Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
- Wat zoek jij in een baan/werkgever?
- Hoelang zie jij jezelf bij dit bedrijf werken?
- Heb jij nog vragen?
Succes met solliciteren!