Met een traprenovatie heb je een hele slimme en populaire methode te pakken om je huis op te knappen. Met een traprenovatie krijgt je huis meteen weer een nieuwe uitstraling, want een oude, versleten trap staat nu eenmaal niet zo mooi. Wil je je trap gaan renoveren? Zorg dan dat je niet onbeslagen ten ijs gaat. Met het volgende stappenplan wordt het gegarandeerd een succes!

De voorbereiding

Als eerste ga je berekenen hoeveel overzettreden je nodig hebt en wat voor materiaal je wilt gebruiken. Hout komt veel voor, maar ook leer zie je tegenwoordig veel. Kijk hoeveel rechte treden je hebt en hoeveel treden voor een eventuele draai. Wil je een eiken toplaag? Bedenk dan alvast hoe je de trap wilt afwerken, met oliewax of met lak? Een laminaat toplaag kun je eventueel afwerken met kantenband.

Bepaal ook welk model trapleuning (ovaal, rond, klassiek of rechthoekig) en welke type leuninghouders het beste bij de trap passen. Stootborden zijn vaak verkrijgbaar in 6 decoren en in wit. Er zijn ook nog stootborden met een eiken toplaag, die zijn op de achterzijde wit gegrond. Je kunt er zo voor kiezen of je de hele trap in eikel wilt of de stootborden juist wit wil laten.

De ondergrond moet voor het bevestigen van de overzettreden goed vlak en schoon zijn. Zorg daarom dat alle oude trapbekleding goed verwijderd is en verwijder alle lijmresten met een scherp plamuurmes. Schuur de treden vervolgens met een schuurmachine en maak eventueel gebruik van een lijmresten verwijderaar. Als je hiermee klaar bent schrijf je op elke bestaande trede een nummer, dat past bij de juiste traptrede.

Let op je veiligheid: haal de bestaande trapleuning pas weg als je klaar bent met het afwerken van de traptreden!

Het monteren van je nieuwe trap

Je doet er verstandig aan eerst alle treden te meten en ze op maat te zagen. Plak ze nog niet vast, maar controleer wel continu of je goed hebt gemeten. Een meetfout is natuurlijk erg zonde.

Stap #1: Welke renovatie?

Als je je trap wilt gaan renoveren, is het slim om eerst naar je budget te kijken. Als je maar een paar honderd euro hebt, zul je geen complete set overzettreden kunnen kopen. Je moet dan kiezen: spaar je nog even door, of kies je voor een renovatie door het schilderen van je trap? Als je echt voor je droomtrap met glimmende treden wilt gaan, doe je er goed aan nog even door te sparen. Gaat je huis binnenkort in de verkoop en moet je trap snel een opfrisbeurt krijgen? Dan kun je hem het beste schilderen.

Stap #2 Start met een kale trap

De kans is groot dat je trap door eerdere bewoners al eens is geschilderd of dat er trapmaantjes op zijn gezet. Voor je gaat beginnen met traprenovatie moet je trap echt helemaal kaal zijn. Oude trapbekleding of oud laminaat haal je er vanaf voor je verder kunt. Maantjes zullen waarschijnlijk flinke lijmresten achterlaten, dus houd je plamuurmes maar vast in de aanslag.

Stap #3 Meet de trap goed op

Als je in de winkel staat zul je al snel ontdekken dat er verschillende breedtes traptreden zijn. Meet daarom alles goed van te voren op! Je hebt traptreden met een breedte van 1 meter, maar ook met een breedte van 1,30 meter. Als een trap een draai heeft kan het ook nog eens zijn dat hij verschillende breedtes nodig heeft, dus wees niet gierig als je in de winkel staat. Bij de stootborden is het niet onverstandig om rekening te houden met een eventuele misstap.

Stap #4 Investeer in goed gereedschap

Je doet er goed aan een trapspin te kopen voor je de trap gaat renoveren. Met dat gereedschap kun jij precies de maten van je trap intekenen voor je de boel gaat zagen. Het kost je een euro of 30, maar dat haal je er meteen uit omdat je traprenovatie op deze manier nagenoeg professioneel wordt.

Stap #5 Aan het zagen maar!

Het kopen van een extra overzettrede kan een duur grapje zijn, daarom is het belangrijk dat je – voor je gaat zagen! – dubbel checkt of je wel goed hebt gemeten. Dat voorkomt dat je terug moet naar de winkel voor een extra overzettrede. Lees ook de instructies voor het zagen van overzettredes goed en gebruik een zaag die speciaal gemaakt is voor het type laminaat van je trede.

Stap #6 Begin bovenaan je trap

Het plakken van een traptrede bij een traprenovatie moet eerst altijd een paar uurtjes drogen voor dat je er op kunt lopen. Daarom is het verstandig om bovenaan je trap te beginnen. Zorg er ook voor dat er niemand meer boven is voor je begint met renoveren. Je eindigt zo onderaan en kunt het resultaat van je harde inspanningen eens rustig bewonderen.

Stap #7 Zorg ervoor dat er altijd 1 persoon is om je te helpen

Maar dat de rest van het huis leeg is. Want je zult altijd zien dat jij net begonnen bent met renoveren en er iemand naar boven moet. Zorg er voor dat er maar één persoon thuis is die jou kan helpen. Zo kun je rustig op je gemak te werk gaan.

Stap #8 Beknibbel niet op de afwerking

De finishing touch is natuurlijk van uiterst belang. Daarom moet je ook de stootborden vervangen en investeren in een bijpassende trapleuning, met dezelfde kleur als de trap.

Vraag ook gewoon offertes op

Wil het allemaal niet lukken? Vraag dan gewoon renovaties op bij professionele bedrijven. Zij kunnen de door jou gekochte materialen aanbrengen op je trap en het is vaak binnen één dag al gebeurd.

Heb  je ook nog oude meubels die je zelf wilt opknappen? Bekijk dan Stappenplan opknappen oude meubels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in