Ben je je interieur een beetje zat maar heb je geen geld voor een complete upgrade? Je kunt je interieur ook een nieuwe look geven door je oude meubels een flinke opfrisbeurt te geven. Wij geven je handige tips over oude meubels opknappen.

Voor het opknappen van oude meubels heb je maar een klein beetje handigheid nodig en voor je het weet krijgen ze een heel nieuw leven. Je kunt ook meubels halen bij de kringloopwinkel en die een opfrisbeurt geven. Als je geen geld hebt voor nieuwe spullen en zin hebt in wat creativiteit is dit ideaal!

Een houten meubel behandelen

Een houten meubel staat prachtig in je interieur. Helaas eisen de jaren ook zijn tol en kan een houten meubel er na een tijdje niet meer zo fris uitzien. Gelukkig is het opknappen van oude meubels een fluitje van een cent, loop simpelweg de volgende stappen door.

Stap 1: Bekijk waarmee het meubel is behandeld

Voor je begint met oude meubels opknappen is het belangrijk dat je weet waarmee het hout is behandeld. Dit doe je door een druppeltje terpentine op het meubel te druppelen. Wordt het hout blank? Dan is het hout behandeld met een was- of olielaag. In de andere gevallen gaat het om politier, vernis of lak.

Stap 2: Verwijder de oude lagen

 1. Haal alle ijzeren plaatjes en sloten van het meubel af.
 2. Verwijder de oude waslaag met een staalborstel.
 3. Wasbenzine kun je verwijderen met wasremover.
 4. De oude lak kun je erafhalen met een bijtend middel en een kwast. Even wachten en je kunt de oude laag er makkelijk afkrabben met een mesje of krabber.
 5. Is de laklaag te hardnekkig? Verwijder hem dan met een schuurmachine.
 6. Schuur me met de nerf van het hout.

Stap 3: Reinig je oude meubel

 1. Als de oude laag eraf is kun je het meubel schoonmaken met ammonia of water. Je kunt bij eikel-, noten-, mahonie- of beukenhout ook aceton gebruiken.
 2. Let op dat je niet teveel water gebruikt!

Stap 4: Zet je meubel in de was

 1. Met een zachte borstel of doek breng je de was aan.
 2. Maak hierbij ronddraaiende bewegingen.
 3. Is je hout kwetsbaar? Breng dan meerdere lagen aan.

Stap 5: Behandel het hout na

 1. Het meubel laat je een nacht lang drogen.
 2. Vervolgens wrijf je het schoon met een zachte doek.

Stap 6: Zet het meubel in de olie

 1. Een houten meubel knapt ook flink op van een oliebeurt. Hiervoor gebruik je lijn- of teakolie.
 2. Doe de olie op een doek en volg de nerven van het hout.
 3. Wil je dat het meubel beter bestand is tegen krassen? Werk het dan af met een laklaag.

Een meubel een antiek-effect geven

Antieke meubels hebben hun charme en ze vallen lekker op in je interieur. Helaas zijn ze vaak erg duur. Maar wat een geluk: met de juiste techniek kun je elk meubel een antiek-look geven en oude meubels opknappen is niet lastig. Antiek staat bekend om een vale kleur, butsen en afgebladderde verf. Hoe je dat krijgt? Door diverse kleuren verf aan te brengen en de lagen verf te schuren. Je kunt dit ruig doen, maar ook subtiel.

Je kunt je meubel ook een antieke uitstraling geven met kaarsvet. Door het kaarsvet hecht de eerste laag verf niet goed en kun je het meubel makkelijk van antieke accenten voorzien. Wrijf je meubel gewoon in met wat druppeltjes kaarsvet op de plekken waar je gaat schuren.

Oude meubels opknappen met krijtverf

Verven is echt de meest makkelijke manier om je oude meubels op te knappen. Niet moeilijk, met een klein likje verf heb je weer iets als nieuw. Kies bijvoorbeeld voor krijtverf! Dat bestaat al een tijdje, maar de laatste jaren is het helemaal hot. Het geeft je meubels een zachte uitstraling, is veegvast, makkelijk schoon te maken, stinkt niet, kun je op enkele ondergrond toepassen, is milieuvriendelijk en je kunt het zowel buiten als binnen gebruiken.

Heb je een meubel dat geverfd is met krijtverf en veel te voorduren gaat krijgen? Geef het dan met boenwas een goede bescherming. Vernis kan trouwens ook. Dat geeft een laagje die de krijtverf weer net een wat andere uitstraling geeft.

Oude meubels opknappen met antiekwas

Antiekwas geeft je meubels echt een doorleefd karakter. Heb je witte meubels, kies dan voor een donkere was, want die geeft een roomwitte kleur. Hij maakt felle kleuren ook net wat minder fel.

Oude meubels opknappen met whitewash

Whitewash is een mooie gebleekte look, die een ‘zwaar’ houten meubel weer een frisse uitstraling geeft. Met whitwash blijft de oude achtergrond altijd nog een beetje doorschijnen en dus wordt elk meubel weer anders. Het is afhankelijk van de ondergrond voor wat voor dekking je beter kunt gaan. Als je een meubelstuk hebt met een karakeristiek patroon en meer noesten, kun je beter voor een wat lichtere dekking gaan.

Oude meubels crequeleren

Je kunt je oude meubels ook een crequeleereffect geven, met twee soorten lak. Deze moeten allebei drogen. Je kunt een landelijk effect krijgen met een kalkwas, wat je meubel een luchtige, lichte kleur geeft. Dit kun je goed doen met eikenhout. Heeft je hout een wat dichtere structuur? Dan kun je kalkwas beter niet gebruiken, want het kan zich niet hechten.

Je kunt ook kiezen voor kalkpasta, om gebeitst of onbehandeld hout te kalken. Een andere optie is verdunde witte krijtverf, je kunt dit lang of kort laten intrekken voor een ander effect. Wil je de voordelen van vernis, maar de karakteristieke uitstraling van was? Ga dan voor verniswas. Dat beschermt alle houtsoorten en is vlek- en hittebestendig en watervast. Je hoeft dit ook niet af te werken.

Oude meubels kun je ook opknappen door ze te betegelen of opnieuw te bekleden. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Is je trap toe aan een renovatie? Check dan dit handige stappenplan voor een traprenovatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in