In Nederland kun je heerlijk wandelen. Met onze vele natuurgebieden is er voor iedereen wel wat leuks te ontdekken. Of je nu kiest voor het strand, het bos of zandduinen: Nederland heeft het allemaal. En het mooie is dat je er zo bent, want Nederland is nu eenmaal niet zo groot. We verzamelen 12 mooie wandeltochten door Nederland voor je.

#1 Langs hagen en over dijken – Gietelo, GelderlandDe lijst mooie wandeltochten door Nederland beginnen we in Gelderland. Deze wandeling geeft je veel afwisseling. Zo kom je door een gesloten landschap van weilanden, bossen en hagen en door de open IJsselvallei. Doe wat energie op voor de tocht bij Bakkerij Bril, die al meer dan 150 jaar koffie en wat lekkers verzorgt voor wandelaars. Gietelo is een moerasgebied, met veel sloten. Houd daar dus rekening mee wanneer je schoeisel uitzoekt. Je komt ook door de bossen van Landgoed De Poll, langs de IJssel en over een prachtige bomendijk.

Klik hier voor de route.

#2 Mooie wandeltochten door Nederland: De duinen van Zuid-Kennemerland – Santpoort-Noord, Zuid-Holland


Dit wandelgebied is in elk seizoen aantrekkelijk, maar in de herfst is het hier misschien toch wel op zijn best. Je hebt dan geen last van zomerhitte of vakantiegangers en kunt weer optimaal genieten van de natuur. Het landschap verandert in dat seizoen ook enorm, je ziet de felgekleurde bessen van de duindoorn en meidoorn. Aan het begin en het einde van de wandeling geniet je van bont gekleurde loofbossen.

Klik hier voor de route.

#3 Zwerven door de Brabantse Kempen – Oostelbeers, Noord-Brabant


Vennen, bossen en een uitgestrekte heide: de Brabantse Kempen zijn prachtig. Midden in de Kempen ligt het dorp Oostelbeers, dat samen met Spoordonk en Oirschot een gemeente vormt. Lang geleden was dit de armste streek van Noord-Brabant, boeren hadden te weinig mest en leden een armoedig bestaan. Het gebied werd vorige eeuw op grote schaal ontgonnen en veel van het oorspronkelijke landschap werd van de kaart geveegd. Gelukkig bleven er toch een aantal prachtige natuurgebieden over waar je eindeloos rond kunt dwalen. Ga wanneer de heide in bloei staat en het wemelt van de kleurrijke vlinders.

Klik hier voor de route.

#4 Struinen door de Texelse duinen – De Koog, Noord-Holland


Wandelen door het duinlandschap zorgt ervoor dat je van de ene verrassing in de andere valt. Dit gebied hoort bij het Nationaal Park Duinen op Texel en steile duinen lopen over in glooiende heidevelden vol met zoetwaterplassen. Kleurige bloemenweides worden afgewisseld door ruig bos. Het noordelijke deel van de tocht doet de Slufter aan, een bijzonder gebied dat in open verbinding staat met de zee. Dit is het vogelparadijs van Texel. Heerlijk uitwaaien!

Klik hier voor de route.

#5 Wandelen door de (pre)historie – Steenwijk, Overijssel


De omgeving van Steenwijk en het dorp zelf staan bol van de geschiedenis en verdienen zeker een plaatsje op de lijst van mooie wandeltochten door Nederland. Je begint de route in de sfeervolle stad, met monumenten die stammen uit de jugendstilperiode. Je vervolgt je tocht noordelijks langs De Koepel en de Eese. De Koepel is een middeleeuwse boerderij op de top van de Eiderberg. Je vindt daar ook het Eeserveld, een veld met acht grafheuvels. Hieruit blijkt dat het gebied al duizenden jaren door mensen wordt bewoond. Terug wandel je door het Steenwijker Wold, waar je holle weggetjes, houtwallen, hoogveenvennetjes, grasvelden en de 25 meter hoge Woldberg vindt.

Klik hier voor de route.

#6 In adellijke kringen – Valkenburg aan de Geul, Limburg


Alles waar iemand van ‘boven de rivieren’ aan denkt bij de gedachte aan Zuid-Limburg is zit in deze route: heuvels, holle wegen, mergelwanden, wegkruisen, kapellen en hellingbossen. Mooie wandeltochten door Nederland maak je dan ook zeker in dit gebied. Bij die heiligbossen horen natuurlijk heiligen. Alles wat je hoort is het geluid van kerkklokken, vogels en je eigen ademhaling. De route bevat een aantal kastelen, die zeker het bezoeken waard zijn. De laatste afdeling stopt in Valkenburg, wat prachtig is. Dit kun je het beste buiten het hoogseizoen bezoeken, dan is het minder druk.

Klik hier voor de route.

#7 Door de geschiedenis van Drenthe – Havelte, Drenthe


Met deze wandeling kom je door een authentiek stuk Drenthe. Je komt te weten wie onze voorouders waren en hoe ze precies leefden. We kunnen veel informatie over onze voorouders halen uit de bodem en rond Havelte barst het van de monumenten bóven de grond. Je vindt er grafheuvels, hunebedden, ruïnes en terpen. Hoor het verhaal van 12.000 jaar geleden. Oh en deze tocht brengt je uiteraard ook langs schaapskuddes met hun herders.

Klik hier voor de route.

#8 Wandelen van dorp naar dorp – Hekendorp, Utrecht


Deze route is erg groen en verbindt de twee historische plaatsen Oudewater en Hekendorp. Op de heenweg kom je over de oude Tiendweg, door hoog gras, over bruggetjes en smalle paadjes. Je hebt dus geen last van drukte, verkeer of fietsers. Op de terugweg kom je over een jaagpad langs de IJssel. In het najaar zullen de bomen volhangne met peren en appels.

Klik hier voor de route.

#9 Einde van de wereld – Makkum, Friesland


In het uiterste puntje van Friesland, vlak tegen het IJsselmeer, vind je Makkum. Lang geleden voerden vissers hier aan een stuk paling, ansjovis, haring en schol aan. Vandaag de dag herinneren alleen de fraaie koopmanshuizen, het Koninklijke Tichelaar en het Waaggebouw aan het vissersdorp van vroeger. Je wandelt lekker over de dijken en komt in Piaam, dat voelt als het einde van de wereld. Kijk vanuit een vogelkijkhut uit over de eenzame rietvelden van Zuidwaard en de Kooiwaard. Tipje: ga in het voorjaar want dan kleuren ze geel van de bloemen. In Makkum kun je ook een bezoek brengen aan de oudste aardewerkfabriek van ons land.

Klik hier voor de route.

#10 Van schans naar vesting – Nieuwe Schans, Groningen


Tijdens deze route zie je de geschiedenis van eeuwen strijd. Op deze plek werd namelijk gestreden tegen vijanden uit het buitenland en tegen het water. In de Tachtigjarige Oorlog was graaf Willem Lodewijk druk bezig met het afweren van vijanden door zijlen, een vesting en schansen. In het Rampjaar 1672 had Nieuwe Schans een belangrijke rol. Verhalen genoeg dus!

Klik hier voor de route.

#11 Uitwaaien op Walcheren – Ritthem, Zeeland


Oké je komt nooit per ongeluk terecht in Rammekenshoek, tussen de havens en industriegebieden van Vlissingen, de N662 en de Westerschelde. Maar het is een pareltje voor fijnproevers die weten dat je hier op een klein stukje alles vindt voor een fijne herfstdag en staat dus op het lijstje van mooie wandeltochten door Nederland. Je vindt er een bos vol met essen en eiken, een middeleeuws fort, strand, een pier en het enige schor van Walcheren.

Klik hier voor de route.

#12 Almere – FlevolandAlmere is erg jong – nog geen halve eeuw, maar echt niet saai. Houd je van moderne architectuur, dan moet je hier zijn. De eerste inwoners kwamen hier pas eind 1976 te wonen, maar het centrum heeft erg veel kleurrijke architectuur. De hand van architect Rem Koolhaas is op verschillende plekken goed te herkennen. Zeker een bezoekje waard!

Klik hier voor de route.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in