Nederland staat bekend als fietsland, maar wat zijn de meest verbazingwekkende fietsroutes die echt de moeite waard zijn? We hebben een lijstje van mooie fietstochten door Nederland voor je gemaakt!

#1 Noordzeeroute : Den Haag – Zandvoort

We beginnen het lijstje mooie fietstochten door Nederland met een route langs de zee. De 6000 kilometer lange Noordzeeroute is nergens mooier dan op zijn autovrije stuk over de uitgestrekte Nederlandse zandduinen tussen Den Haag en Zandvoort. Op dit stuk van 40 km kun je echt heerlijk fietsen. Of je nu op een omafiets rijdt of op een racefiets met alle versnellingen. Dit is echt een van de allerbeste fietspaden ter wereld met een fantastisch uitzicht. Om de kilometer kun je het strand op. Heerlijk!

#2 Het Amsterdamse Bos

Met paden die zijn gemaakt voor wandelen, fietsen of paardrijden, is het Amsterdamse Bos waarschijnlijk het beste park om te fietsen in de wereld en je maakt er mooie fietstochten door Nederland. Het is drie keer zo groot als het Central Park in New York en heeft 50 kilometer aan gladde, brede fietspaden met asfalt die alleen voor fietsen bestemd zijn. De routes voeren je door een mozaïek van beboste gebieden, graslanden, rietlanden en open water. Er is dus genoeg te zien!

Vergeet in de lente ook niet het Bloesempark Amsterdamse Bos. Let er wel op dat de meeste bloesem bloeit in april en mei, maar het weer is natuurlijk een belangrijke bepalende factor, en daarnaast bloeien niet alle bomen tegelijk.

#3 Vechtrivier: Weesp – Utrecht

Er zijn waarschijnlijk maar een paar plaatsen rustiger in de wereld dan de slaperige rivier de Vecht. De kooplieden uit de Gouden Eeuw bouwden hun herenhuizen aan deze Vechtse oevers, tussen de talrijke melkveebedrijven en windmolens. De landweggetjes aan beide zijden van de rivier zijn een waar fietsparadijs, dat je meeneemt door een lommerrijk, groen, Nederlands landschap, met elke honderd meter een ander vredig uitzicht. De 35 kilometer lange route heeft zijn epische laatste stuk langs het “Oude Kanaal” van Utrecht, zonder twijfel de mooiste landweg van het land.

#4 Oosterschelde-barrière


Zin om letterlijk op de golven te rijden op het duurste fietspad van de wereld? Het autovrije fietspad aan de Oosterschelde Estuarium Stormvloedkering geeft je tijdens het fietsen een eersteklas uitzicht op zee en een unieke geur van frisse zeelucht! De gemiddelde onderhoudsrekening van deze route is ongeveer 10 miljoen euro per jaar, dus je kunt beter genieten van deze sensatie op de sluizen. De totale lengte van de sluisdeuren is ruim 3 kilometer. De ervaring is het beste in de eerste uren na hoogwater, wanneer meer dan 800 miljard liter water door de dam knijpt, terug de Noordzee in.

#5 Mooie fietstochten door Nederland: de Nederlandse fietsspits – Utrecht

Om een échte ​​Nederlandse fietsspits mee te maken, moet je tussen 8 en 9 uur op de fiets stappen op een belangrijke fietsroute tussen een Nederlands stadscentrum en zijn voorsteden. Als je echt verbaasd wilt worden kun je het beste naar een plek gaan waar weinig alternatieve routes zijn. Bijvoorbeeld de brug met knelpunten over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Lombok en Terwijde in Utrecht. Dit is wel iets dat je een keer in je leven moet hebben meegemaakt.

#6 Waaldijk – Nijmegen


Als je op zoek bent naar een mooi uitzicht en mooie fietstochten door Nederland kun je het beste naar een grote rivier gaan, zoals de lek, Waal of Nederrijn. De verkeersluwe dijk van de Waal tussen Dodewaard en Nijmegen is een echte aanrader. Op dit dijktraject van 20 kilometer zie je aan de ene kant fruitboomgaarden en aan de andere kant de drukste binnenvaartstrook van Europa. Het uitzicht over de stad Nijmegen, met zijn stijlvolle rivierbruggen, is fantastisch. De Snelbinderbrug is een echt unieke manier om een ​​stad volledig verkeersvrij te betreden!

#7 Utrechtse Heuvelrug Nationaal Park: Hollandse Rading – Amerongen

Grote delen van Nederland liggen onder de zeespiegel, maar er zijn ook enkele opvallend hogere liggende gebieden, zoals de Nederlandse Moorse Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Zwaar bebost, maar beide heide hebben een uitgebreid netwerk van fietspaden, ver weg van gemotoriseerd verkeer. Het 40 kilometer lange traject tussen Hollandse Rading en Amerongen is een echte aanrader.

#8 Lange Linschoten: Woerden – Gouda

Het Nederlandse Groene Hart is misschien wel op zijn mooist naast de “Lange Linschoten” -een stroom, aan beide zijden bekleed met (geknopte) treurwilgen en oude, schilderachtige, melkveebedrijven met hun rieten daken. Koeien grazen hier aan de horizon. Koop authentieke Nederlandse Goudse kaas rechtstreeks uit de schuur. Maak een kanotocht op smalle grachten in het platteland of kijk of je een heks bent aan de oude weegtafel van Oudewater. Alleen al een biertje drinken op het middeleeuwse stadsplein is heel goed mogelijk. Deze 20 kilometer is een favoriet onder vele wielrenners.

#9 Enkhuizen  Dijk – Lelystad

Fietsen over dammen en dijken; het is een must in Nederland. Er is er nog één die echt een plekje verdient in ons lijstje. Niet te verwarren met de Afsluitdijk (tussen Noord-Holland en Friesland aan de noordkant van het IJsselmeer), de Enkhuizendijk in Lelystad is de ultieme dijkrit voor fietsers die dol zijn op een uitdaging. Wat de route speciaal maakt, is dat je het grootste deel van de weg (die zich aan de andere kant van de dijkrug bevindt) van de hoofdweg fietst, zodat je je helemaal alleen voelt, op een 27 kilometer lang fietspad rijdt in het midden van een zee.

#10 Kinderdijk


Natuurlijk wil je fietsen ook langs een aantal authentieke Nederlandse windmolens fietsen! Ga naar Unesco-werelderfgoed Kinderdijk voor het grootste conglomeraat van traditionele Nederlandse windmolens. Het is een van de weinige plaatsen in Nederland waar je nog kunt zien hoe laaggelegen gebieden droog worden gehouden door windmolens. De windmolens pompen water van het ene kanaal naar het andere kanaal. Het gebied is alleen te voet of met de fiets te bereiken. Een prachtig fietspad door het centrum van het reservaat biedt een prachtig uitzicht.

#11 Vogelweg – Flevoland

Als je houdt van fietsende brede, lege stukken en graag fietst op de voormalige zeebodem (ruim 4 meter onder de zeespiegel), moet je de Vogelweg in Flevoland rijden. Je zult daar de ultieme vrijheid ervaren en je hebt geen last van gemotoriseerd verkeer! Mooie fietstochten door Nederland zijn dus vooral te vinden in Flevoland!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in