Je ziet ze tegenwoordig overal: de elektrische fiets, oftewel E-bike. Dankzij de trapondersteuning is de elektrische fiets een aangename vervanging voor de auto, want een afstand van 30 kilometer is ineens een klein stukje. E-bikes zijn er in verschillende soorten, maten en prijsklassen en daarom is een elektrische fiets kopen niet makkelijk. Maar je raadt het al: wij hebben een lijstje voor je met tips en tricks. 

#1 Bedenk waarvoor je de fiets wilt gaan gebruiken

Oudere man en vrouw op een elektrische fietsGa je elke dag op de fiets naar je werk of ben je van plan lange tourtochten te gaan maken (tip: lees ons lijstje met leuke fietstochten door Nederland!)? Of gebruik je de fiets vooral voor korte ritjes naar de supermarkt of de kroeg? Over het algemeen ben je voor korte stukjes beter af met een fiets waarvan de accu een kleine actieradius heeft, ze zijn vaak ook goedkoper want de accu is het duurste deel van de elektrische fiets. Als je lange tochten wilt maken kun je beter een fiets kopen met een grote actieradius. Ga je veel in een heuvelachtig gebied fietsen? Let dan op het vermogen van de motor, hoe hoger dat is, hoe beter de elektrische fiets je ondersteunt.

De actieradius van een E-bike is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Het trapondersteuning niveau
  • De windkracht
  • De bandenspanning
  • De snelheid
  • Het gewicht van de bestuurder
  • De ondergrond, glad asfalt of zandweg.
  • Het rijgedrag
  • De leeftijd van de accu

#2 Bepaal wat voor soort ondersteuning je wilt

Er zijn twee verschillende soorten ondersteuning van elektrische fietsen.

1. Rotatie ondersteuning

De motor herkent de beweging als je begint met fietsen en geeft je meteen ondersteuning. Deze blijft constant zolang als jij blijft trappen. Er zijn vaak verschillende programma’s, van lichte tot ruime ondersteuning. Het maakt hierbij niet uit hoe hard je zelf trapt, de ondersteuning blijft hetzelfde.

2. Trapkracht ondersteuning

Bij deze variant is de ondersteuning afhankelijk van hoe hard jij trapt. Hoe harder je trapt, hoe meer ondersteuning je krijgt. Dus als je bergop gaat krijg je meer ondersteuning, want de druk op de pedalen neemt toe. Hij ondersteunt je tot een snelheid van 25 km/h. Hoger mag niet, want dan valt de E-bike volgens de wet onder snorfietsen.

#3 Bedenk waar je de accu wilt hebben

Man op elektrische fiets met accu op frameBij een elektrische fiets kan de accu op verschillende plaatsen zitten. Bij een elektrische fiets kopen hoor je hier wel bij stil te staan, want de plaats van de accu bepaalt voor een groot deel de balans van de fiets. Het is immers een zwaar onderdeel. Meestal zit de accu in de bagagedrager, met in de voornaaf de aandrijfmotor (daar komen we later nog op terug). Bij duurdere E-bikes zit de accu in de kettingkast of in het frame. Voor het oog verschillen ze niet veel van een gewone fiets, dus wil je anderen niet laten zien dat je een E-bike rijdt, kun je altijd voor deze gaan.

#4 Elektrische fiets kopen: een vaste of verwijderbare accu?

Elektrische fiets aan opladerHeb je geen stopcontact in je fietsenstalling? Dan is het slim om een elektrische fiets te kopen met verwijderbare accu. Dan kun je de accu gewoon in huis opladen, handig!

#5 Denk na over het vermogen van de motor

Sportieve elektrische fietsDe hoeveelheid ondersteuning van de elektrische fiets hangt af van het vermogen van de motor. Als je veel bergop moet, heb je wat meer vermogen nodig. Het vermogen wordt aangeduid in Newton-meter (Nm). Hoe meer Nm, hoe krachtiger de motor. Een zwaardere motor zorgt wel voor meer belasting van de accu, dus die afweging moet je wel even maken.

#6 Waar moet de motor zitten?

De positie van de motor op een E-bike is erg belangrijk, maar hij hangt ook af van je persoonlijke voorkeur. Er zijn verschillende plaatsen:

  • Op de voornaaf. De fiets heeft een dikke vooras en het voelt alsof je vooruit getrokken wordt. Dat is wennen, maar vaak wel erg fijn. Als de accu in de bagagedrager zit heb je een goede gewichtsverdeling.
  • In de achternaaf. Er is dan geen ruimte meer voor een naafversnelling. De fiets heeft een derailleurversnelling, wat wat lichter fietst en sportiever oogt. Je moet de derailleur wel goed onderhouden. Deze fietsen zijn geschikt voor lange toertochten.
  • Een middenmotor. Deze zit in de trapas. Het geeft een natuurlijk gevoel en je voelt het minste verschil al. Ze maken wel wat meer geluid dan de andere varianten.

Op dit moment is de middenmotor het populairst.

#7 Kijk naar het gewicht van de E-bike

WeegschaalEen elektrische fiets is zwaarder dan een gewone fiets. Tijdens het fietsen heb je daar geen last van, maar wel als je de fiets naar binnen moet halen of hem op moet tillen. Moet je dat niet, dan maakt het gewicht niet uit. Als je de fiets met de auto wilt vervoeren heb je een speciale fietsendrager nodig.

#8 Elektrische fiets kopen: let op de prijs

Geld opgestapeldDus je gaat een elektrische fiets kopen? Bepaal dan van te voren je budget. Een goede fiets hoeft niet duur te zijn, dus vergelijken loont altijd. Zoek gewoon in je eigen prijscategorie, want het heeft geen zin om te kijken naar fietsen die je toch niet kunt betalen.

#9 Maak een proefrit

Het belangrijkste bij een elektrische fiets kopen is toch wel het testen van de fiets die je voor ogen hebt. Koop alleen online als je heel goed weet wat je wilt hebben, want het kan zomaar zijn dat het niet lekker zit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in