Zowat elke film kan ‘gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal’, maar er zijn er een paar die echte gebeurtenissen tonen en ze tot filmische meesterwerken maken.

Deze films zijn inspirerend, verbluffend, en spoken lang na in je gedachten nadat je klaar bent met kijken. Films gebaseerd op waargebeurde feiten hebben net dat extraatje meer. Van The Wolf of Wall Street, Bohemian Rapsody, tot Schindler’s List.

Wij zetten de beste films gebaseerd op een waargebeurd verhaal voor je op een rij, gesorteerd op ouderdom!

Welke films heb jij al gezien, wil je gaan kijken, of mis je in het rijtje? Laat het ons weten in de comments!

# 1 Bohemian rapsody (2018)


‘Bohemian Rhapsody’ volgt het verhaal van de Britse band Queen met leadzanger Freddie Mercury. De band, die in 1970 wordt opgericht, weet al snel door te breken met diverse hits als ‘We Will Rock You’ en ‘Radio Ga Ga’. De band weet door de jaren heen een legendarische status te vergaren met als hoogtepunt het Live Aid benefietconcert in 1985.

# 2 Joy (2015)


De film Joy gaat over het leven van Joy Mangano. Mangano (Jennifer Lawrence). Joy is een bescheiden moeder van twee kinderen die van de een op de andere dag schatrijk wordt met opmerkelijke en eenvoudige uitvindingen zoals de “Miracle Mop” en de “Huggable Hangers”. Met haar optredens in teleshoppingzenders wordt ze een bekende persoonlijkheid en groeit ze uit tot een zeer succesvolle onderneemster in de Verenigde Staten.

# 3 American Sniper (2014)


Het verhaal van Navy SEAL Chris Kyle (Cooper), de dodelijkste schutter aller tijden die door zijn vijanden “de duivel” wordt genoemd. Van 1999 tot 2009 vestigde hij een record met de meeste moorden als scherpschutter in de geschiedenis van het Amerikaanse leger.
Zijn uiterste nauwkeurigheid heeft talloze levens gered op het slagveld en dit maakt hem tot een legende.

# 4 The imitation game (2014)


Film over het levensverhaal van Alan Turing, een Britse wiskundige en informaticus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeert het Engelse wiskundige genie Alan Turing met behulp van mede-wiskundigen de Duitse Enigma-code te kraken.

# 5 The Wolf of wallstreet (2013)


Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Jordan Belfort. Eind jaren 80 is Jordan Belfort (gespeeld door Leonardo DiCaprio) aan de drugs, drank en seks verslaafde effectenmakelaar, die door fraude multimiljonair wordt.

De voormalige meubelhandelaar Donnie Azoff (Jonah Hill) is zijn zakenpartner. Samen smijten ze enorme sommen geld over de balk met hun extreme levensstijl vol drugs en feesten. Belfort ziet zijn carrière ten onder gaan door aanklachten wegens fraude, waarbij corruptie op Wall Street en invloed van de maffia de grootste rol spelen.

# 6   12 Years a slave (2013)


12 Years a Slave is een Amerikaanse historische dramafilm geregisseerd door Steve McQueen en gebaseerd op de autobiografie Twelve Years a Slave (1853) van Solomon Northup.
Solomon Northup (Ejiofor), is een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer die beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruwelheden van het leven als een slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.

# 7 The Social Network

Herfst, 2003. Na een pijnlijke beëindiging van de relatie met zijn vriendin Erica besluit Harvard student Mark Zuckerberg zijn frustraties te uiten door erover te bloggen op zijn computer. Na een aantal drankjes krijgt hij samen met zijn kamergenoot Eduardo Saverin het geweldige idee om foto’s op internet te zetten van de vrouwelijke medestudenten en ze door te sturen naar andere universiteiten, om ze vervolgens te laten beoordelen op uiterlijk. Ondanks dat Mark hierdoor in de problemen raakt met het Harvard bestuur, is het de start van een idee dat begint in zijn studentenkamer, maar al snel een wereldwijd sociaal netwerk wordt en een revolutie in communicatie. Maar 500 miljoen vrienden en een status als de jongste miljardair ter wereld krijg je niet zonder een paar tegenstoten.

# 8   127 Hours (2010)


127 uur is het waargebeurde verhaal van het opmerkelijke avontuur van bergbeklimmer Aron Ralston. Hij moet er alles aan doen om zichzelf te redden, nadat een gevallen rotsblok op zijn arm is neergestort, vast zit en uitgebleven blijft in een afgelegen kloof in Utah.

# 9  Into the wild (2007)


Na zijn afstuderen aan de Emory University verlaat topstudent en atleet Christopher McCandless zijn bezittingen, geeft hij zijn volledige $ 24.000 spaarrekening aan liefdadigheid en lift naar Alaska om in de wildernis te leven. Onderweg komt Christopher een reeks personages tegen die zijn leven vormgeven.

# 10 Zodiac (2007)


Aan het einde van de jaren zestig / begin van de jaren zeventig wordt een cartoonist in San Francisco een amateurdetective die geobsedeerd is door het opsporen van de Zodiac Killer, een niet-geïdentificeerd persoon die Noord-Californië terroriseert met een dodelijke aanval.

# 11 United 93 (2006)


Een real-time verslag van de gebeurtenissen op United Airlines vlucht 93 van 11 september 2001 die door terroristen werd overgenomen.
De passagiers kwamen er door gesprekken op hun mobiele telefoons achter dat andere vliegtuigen al in de torens van het WTC waren gevlogen en dat hun vliegtuig op weg was naar Washington D.C. De film laat zien hoe de passagiers besloten in opstand te komen tegen de kapers in een wanhopige poging te voorkomen dat het vliegtuig zou neerstorten.

# 12 – 300 (2006)


Koning Leonidas van Sparta en een strijdkracht van 300 man vechten tegen de Perzen op Thermopylae in 480 voor Christus.

# 13 – Walk the line (2005) Johnny cash


Country-legende Johnny Cash (Joaquin Phoenix) vertrekt naar Memphis waar countrymuziek nog in de kinderschoenen staat. Naarmate hij steeds bekender wordt en dus geld begint te verdienen komt hij in contact met grote sterren zoals Elvis Presley. Maar de roem wordt Johnny te veel en hij raakt aan de drugs.

# 14 – Hotel Rwanda (2004)


Tien jaar geleden vonden enkele van de gruwelijkste wreedheden in de geschiedenis van de mensheid plaats in Rwanda. En in het tijdperk van 24 uurs nieuwsverslaggeving zijn deze gruwelijkheden haast onopgemerkt aan de rest van de wereld voorbij gegaan. In slechts drie maanden zijn bijna 1 miljoen mensen vermoord. In kennis van deze gruwelijke acties en geïnspireerd door zijn liefde voor zijn familie raapt een gewone man buitengewone moed bijeen om het leven te redden van meer dan duizend hulpeloze vluchtelingen door hen een schuilplaats in het hotel te verlenen dat hij heeft geleid. Hotel Rwanda is zijn verhaal.

# 15 – Ray (2004)


Het verhaal van het leven en de carrière van de legendarische ritmische en bluesmuzikant Ray Charles, van zijn bescheiden begin in het zuiden, waar hij op zevenjarige leeftijd blind werd, tot zijn snelle opgang naar het sterrendom in de jaren vijftig en zestig.

# 16 – Catch me if you can (2002)


Een doorgewinterde FBI-agent jaagt Frank Abagnale Jr. na, die vóór zijn 19e verjaardag met succes miljoenen dollars cheques smeedde, terwijl hij zich voordeed als een Pan Am-piloot, een arts en een juridische aanklager.

# 17 – The Pianist (2002)


In september 1939 speelt Władysław Szpilman, een Pools-Joodse pianist, live op de radio in Warschau wanneer het station wordt gebombardeerd tijdens de invasie van Polen door nazi-Duitsland. In de hoop op een snelle overwinning verheugt Szpilman zich met zijn gezin naar huis wanneer hij hoort dat Groot-Brittannië en Frankrijk de oorlog aan Duitsland hebben verklaard.

# 18 – Blow (2001)


George Jung is een zoon van een familie die maar met moeite de eindjes aan elkaar kan knopen. George wilt er alles aan doen dat hij het beter voor elkaar krijgt. Hij verhuist naar Californië, waar hij een handel in drugs begint, en met succes.
Samen met het Medellín-kartel onder leiding van Pablo Escobar, vestigd de Amerikaanse cocaïnemarkt zich in de jaren 1970 in de Verenigde Staten.

# 19 – A Beautiful Mind (2001)


Wanneer de briljante wiskundige John Nash net op het punt staat internationaal erkend te worden, raakt hij betrokken bij een mysterieuze samenzwering. Zijn toegewijde vrouw is de enige die hem kan helpen in dit indrukwekkende verhaal over moed, passie en overwinning.

# 20 – Erin Brockovich (2000)


Erin Brockovich, een alleenstaande moeder, kan maar geen baantje vinden. Als ze, na een auto-ongeluk, ook nog een rechtszaak verliest, dwingt ze haar advocaat om haar een baantje te geven. Aanvankelijk neemt niemand haar serieus, tot ze op het spoor komt van een vervuilingszaak.

# 21 – The Insider (1999)


Producer Lowell Bergman (Al Pacino) van het programma ’60 minutes’ ruikt een verhaal wanneer Jeffrey Wigand (Russell Crowe), voormalig onderzoeker bij tabaksfabrikant Brown & Williamson, niet met hem wil praten. Wanneer de fabrikant Wigand dwingt om een overeenkomst na te komen, besluit hij toch om Bergman in vertrouwen te nemen en de waarheid over zijn werkgever naar buiten te brengen. Zowel Bergman en Wigand komen er echter achter dat dit niet zo makkelijk is als gedacht.

# 22 – Shindler’s list (1993)


In het door de Duitsers bezette Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog raakt Oskar Schindler geleidelijk bezorgd. Hij raak bezorgd over zijn Joodse arbeidskrachten na getuige te zijn geweest van hun vervolging door de nazi-Duitsers. Hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden.

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz wist te redden.

# 23 Goodfellas (1990)


Goodfellas is een Amerikaanse gangsterfilm uit 1990, geregisseerd door Martin Scorsese. De film staat bekend als een van de grote misdaadfilms, zoals ook The Godfather en Scarface. De film staat bekend om het geweld dat er in grote mate in voorkomt.
Henry Hill (Liotta) wil al van jongs af aan bij de maffia. Hij begint als loopjongen en door de jaren heen krijgt hij steeds grotere klussen. Na een paar jaar merkt hij dat hij ook een beetje voor zichzelf moet gaan zorgen. Helemaal als hij wil overleven in de harde maffiawereld.

Dit was onze selectie van de beste films gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Heb jij nog suggesties? Laat het vooral hieronder weten! 🙂

Hou je meer van een vette serie? Bekijk dan vooral ons lijstje met de 20 beste Netflix series!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in