Of je nu naar de sauna gaat om te relaxen, om te genieten van de warmte (vooral midden in de winter) of omdat je gewoon graag (bijna) naakt rondloopt. Welke reden je ook hebt, de sauna is niet alleen gezellig, maar ook gezond voor je. Zowel voor je fysieke als mentale gezondheid. Maar wat is er nu precies gezond aan een bezoekje aan de sauna?

#1 Het voert gifstoffen af

Normaal gesproken hoort je lichaamstemperatuur zo rond de 37 graden Celsius te zitten. Tijdens een bezoekje aan de sauna stijgt dit natuurlijk, je zit immers praktisch in een vochtige oven. Zo stijgt je lichaamstemperatuur al snel naar 39 graden. Niet veel, denk je. Maar een klein verschil in temperatuur kan een boel teweeg brengen in je lichaam.

Onderzoek heeft aangetoond dat vocht dat je tijdens een bezoekje aan de sauna verliest, afkomstig is uit je bloed. Om je vochtbalans  vervolgens te herstellen haalt je lichaam vocht uit je vet-, spier- en huidweefsels. Hierdoor komen er vochtstromen in je lichaam op gang. Op die manier worden afvalstoffen en melkzuren via je bloed en vervolgens via je zweet afgevoerd. Ga je vaker naar de sauna, dan komen ook afvalstoffen die al langere tijd vast zitten naar buiten.

Ben je op zoek naar aantrekkelijke aanbiedingen? boek dan een saunadag met korting via onderstaande sites. Aanbiedingen tot wel 80% korting.

#2 Verbetert je weerstand

Uit onderzoek is gebleken dat de sauna je immuunsysteem verbetert en daarnaast de bloedsomloop stimuleert en stabiliseert. Ze ontdekten dat mensen die twee keer per week naar de sauna gaan, na een maand al 30% minder last hebben van verkoudheid dan mensen die nooit een bezoekje aan de sauna brengen. Het blijkt dus echt dat je immuunsysteem een flinke boost krijgt van een regelmatig bezoek aan dat vochtige oventje.

#3 Verzorgt je haar en huid

Een gezonde huid en haarbos heeft veel te maken met je doorbloeding. Doordat je afvalstoffen flink worden afgevoerd en je bloedsomloop geregeld wordt, zal je huid al snel zachter aanvoelen en je haar meer stralen. Je huid wordt namelijk goed gereinigd en dat is te merken. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat je poriën zich openen en je bloedvaten zich verwijden. Ook overtollig en ander vuil wordt afgevoerd. Zo kan je huid goed schoon worden.

Daarnaast versterkt het de beschermlaag en hydrateert de hoornlaag. Bovendien gaat herstel sneller wanneer je last hebt van vochttekort of een verstoorde PH-waarde. Hoe vaker je naar de sauna gaat, hoe meer voordeel je huid ervan heeft en hoe sterker ie elke keer wordt.

#4 Minder spierpijn na het sporten

infrarood sauna voor de spierenDankzij de verbeterde en versnelde doorstroming van het bloed wordt de melkzuur in je spieren sneller afgevoerd. Melkzuur is een zuur die zich bij zware inspanning ophoopt in de spieren, wat dus zorgt voor spierpijn. Wanneer dit snel afgevoerd wordt kan het bloed de gewrichten en spieren weer optimaal voeden. Daarnaast zorgt de sauna ervoor dat je natuurlijke endorfines aanmaakt. Je weet wel, dat stofje dat je blij maakt. En het verlicht ook nog eens pijn.

#5 Minder stress, meer ontspanning

De sauna is goed voor bijna iedereen. Niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de mentale gezondheid en weerbaarheid. Buiten dat de sauna erg gezond is, is het vooral ook erg ontspannend. Het kan precies zijn wat je nodig hebt om van stress af te komen. En doordat het net zo goed gezond is voor je lichaam, hoef jij je minder zorgen te maken over je gezondheid. En ook dat zorgt voor een positievere, gezondere instelling.

Even een moment echt voor jezelf nemen en alle zorgen voor die ene dag achter je laten. Schakel vooral je telefoon en je gedachten uit en zorg er ook voor dat je later op de dag geen afspraken meer hebt staan. Zo kun je pas echt een dag volledig genieten en ontspannen.

#6 Je slaapt beter

De lichamelijke effecten van een sauna zijn te vergelijken met die van een goede work-out. Zo kan een korte saunasessie van 20 minuten bijvoorbeeld al geweldig helpen bij het verbeteren van je slaap. Onderzoek laat namelijk zien dat saunagebruik zorgt voor een diepere slaap door het vrijkomen van endorfines. Ja, daar hebben we dat stofje weer. Het helpt ons bij zo veel en het is dus gemakkelijk aan te komen door een simpel bezoekje aan de sauna.

#7 Je bent minder vaak verkouden

De hoge temperaturen tijdens een saunasessie kunnen onze lichaamstemperatuur dus flink laten stijgen. Dit misleidt het lichaam tot een soort ‘nep-koorts’, wat ons immuunsysteem stimuleert. Het lichaam begint dan meer witte bloedcellen en antistoffen te produceren. Hierdoor krijgen we een natuurlijke boost van ons immuunsysteem, waardoor we minder vatbaar zijn voor verschillende ziektes, zoals verkoudheid en griep.

De sauna is dus zeker niet alleen een vrijetijdsactiviteit. Het is iets waarbij mensen tot rust komen en kunnen ontspannen, maar het is dus veel meer dan dat. Als de verschillende gezondheidsvoordelen voor zowel lichaam als geest er nog niet voor zorgen dat jij het liefst nu meteen een dagje sauna wil boeken, dan weten wij het ook niet meer. Dus: waar wacht je nog op? Ga voor een dagje puur ontspannen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in