Steeds meer Nederlanders hebben tegenwoordig een creditcard. Toch houden de pinpas en contant geld hun populariteit goed vast. Terwijl het in andere landen doodnormaal is om in de meeste gevallen met je creditcard te betalen. Waarom verkiezen zij juist een creditcard boven de debetcard zoals we die kennen? Wij geven je in de voordelen en de nadelen van een creditcard.

De voordelen:

#1 Achteraf betalen

Zit je nu even krap bij kas, maar moet je echt een nieuwe stofzuiger? Dan is het extra fijn dat je achteraf kan betalen. Zo heb je eigenlijk altijd een extra ‘spaarpotje’ achter de hand. Als je op tijd je afschrift betaalt, komt er geen rente bij. Kies daarom het liefst voor automatisch afschrijven, zo vergeet je het niet en kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

#2 Buitenland? Creditcard!

Terwijl de pinpas in ons minilandje zo populair is, is de creditcard dat in veel andere landen. Bij tolpoorten, internationale boekingen en buitenlandse online shops is het zelfs vaak noodzakelijk om met creditcard te betalen. Ga je op reis, dan is het natuurlijk wel zo fijn dat je meerdere betaalmogelijkheden hebt. Op sommige plekken kun je namelijk geen pinpas gebruiken. Heb je ook geen contact bij je, dan is de creditcard altijd te gebruiken.

#3 Verzekerd van je aankoop

Als je een aankoop afrekent met je creditcard, dan is het altijd verzekerd van verlies, diefstal en beschadiging. Gaat je gloednieuwe jas kapot of wordt je powerbank gestolen? Dan krijg je in de meeste gevallen je geld terug. Het maakt hierbij niet uit of je het in een winkel of online hebt gekocht. Het bedrag dat je eventueel terug krijgt is natuurlijk niet oneindig en daarnaast betaal je wel eigen risico. Hoeveel dit is, verschilt per creditcard. Kijk dit daarom even goed na in de voorwaarden.

#4 Aflevergarantie of geld terug

Daar waar webshops harder uit de grond schieten dan bomen, raak je des te sneller het overzicht kwijt. Wat heb je waar besteld en hoe betrouwbaar is de verkoper eigenlijk? Als je de aankoop met je creditcard hebt betaald, dan heb je recht op aflevergarantie. Dit betekent dat je altijd recht hebt op het product of een terugbetaling als het product niet geleverd wordt of kapot aankomt.

#5 Geen borg betalen

Huur je wel eens een auto? Dan betaal je vaak een flinke borg. Honderden euro’s zijn dan doodnormaal om als borg te vragen. Natuurlijk krijg je deze borg terug als je de auto onbeschadigd en op tijd terugbrengt. Maar even € 500,- uit je zak, ook al is het tijdelijk, is hoe dan ook niet niks. Je creditcard kun je ook als borg gebruiken! Er wordt geen geld afgeschreven, maar als garantie gebruikt. Dit werkt trouwens bijvoorbeeld ook bij hotels. Ideaal!

De nadelen:

#1 Achteraf betalen

Huh, maar dat is toch juist een voordeel? Dat klopt! Maar dan met mate. Een creditcard zorgt ervoor dat je een product kunt kopen zonder daar nú voor te betalen. Je hebt daardoor sneller de neiging meer of grotere aankopen te doen, omdat je het niet direct aan je bankrekening merkt. Het nadeel is dan ook dat sommige mensen te weinig geld hebben om de maandafrekening op tijd te betalen. Wat betekent dat je moet gaan lenen. En met lenen komt rente. En opeens ben je meer geld kwijt dan je van plan was…

#2 Fraude op de loer

Met je pinpas kan al fraude gepleegd worden, maar dan moeten ze altijd nog een pas namaken en je pincode hebben. Zo is een creditcard extra gevoelig voor fraude: vaak hoef je je pincode niet eens in te typen en heb je aan alleen het kaartnummer al genoeg. Veel phishing gebeurt dan ook op het internet. Je krijgt een mailtje binnen met de vraag je kaartgegevens in te vullen. Het is soms niet van echt te onderscheiden dus je vult je gegevens in. En voor je het weet doet iemand anders online aankopen op jouw naam en jouw creditcardnummer. Pas dus heel goed op! Jouw bank of creditcardmaatschappij zal je nooit via de telefoon of via e-mail om je gegevens vragen.

#3 Jaarlijkse bijdrage

Voor bijna elke creditcard betaal je een jaarlijkse bijdrage. Dit verschilt per bank en maatschappij. Dit jaarbedrag betaal je altijd, ook als je de creditcard niet gebruikt. Anders dan met een pinpas, die vaak gratis (opnieuw) aangevraagd kan worden. Je hebt ze daarnaast in alle soorten en maten, vaak is een creditcard via de bank waar je al een betaalrekening hebt goedkoper dan bij andere maatschappijen. Hoe dan ook is vergelijken zeker aan te raden.

#4 Duur contant geld

Met je pinpas kun je bij elke geldautomaat snel even contant geld opvragen terwijl het je niks kost. Wil je contant geld pinnen met je creditcard? Sta er dan vooral niet van te kijken als je meer moet betalen. Bij geen enkele aanbieder is dit goedkoop. Als je € 20,- wilt afhalen is het bijvoorbeeld niet vreemd om € 4,50 meer te moeten betalen. Gebruik daarom liever je pinpas voor contante opnames.

#5 Wisselkoers buiten Europa

Binnen Europa kun je meestal kosteloos betalen met je creditcard. Ga je buiten Europa, dan komt er vaak een wisselkoersopslag gerekend. Dit is een toeslag voor het betalen in vreemde valuta. Bij de meeste creditcards staat dit op 2%. Je betaalt over een bedrag van € 100,- dus meestal € 2,- extra. Je bank of maatschappij maakt namelijk kosten voor het omwisselen van de vreemde valuta naar Euro’s. Het percentage is wel in alle landen buiten de eurozone hetzelfde. Zo weet je ten minste altijd waar je aan toe bent.

Een creditcard is dus reuze handig, vooral als je vaak in buitenlandse webshops koopt of graag reist. Toch zitten er een paar nadelen aan een creditcard. Het is voor jou persoonlijk bepalen hoe de voor- en nadelen voor jou afwegen. Zolang jij de voorwaarden van je creditcard goed weet, kom je in ieder geval niet snel voor verrassingen te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in