De feestdagen zijn net voorbij en waarschijnlijk heb je heerlijk genoten van alle hapjes en ander lekkers. Veel en lekker eten is voor af en toe echt niet verkeerd als je daarna weer gezondere keuzes maakt. Toch vinden we het na een feestdag moeilijk om weer normaal en gezond te gaan eten. Bij deze vertellen wij je 5 x hoe je met gemak gezonder gaat eten.
# 1 Toestemming om alles te mogen eten
Na een dag, weekend, week of misschien wel langer ‘slecht’ eten, hebben we de neiging onszelf te straffen. Dat is namelijk wat de dieetcultuur ons leert: het verschil tussen ‘slecht’ en ‘goed’ eten. We maken daarom de belofte dat we een maand lang geen chips, koekjes, snoep of alcohol nuttigen en denken dat we zo het juiste doen, toch? Niet dus.
Restrictie in je eetpatroon zal alleen maar leiden tot meer cravings: wat niet mag, is leuk (ja, geef het maar toe). Sta jezelf daarom toe om alles te mogen eten. Dat geeft je minder stress over wat je naar binnen werkt en meer vrijheid in de keuzes die je maakt. Jij bent de baas over wat je eet: ga je voor een pizza als avondeten, of kook je toch een goede maaltijd zelf vanavond? Zo maak je elke maaltijd en elke dag zelf de keuze tussen een gezonde of een minder gezonde hap.
# 2 Weekboodschappen
Even na je werk langs de supermarkt glippen om nog een avondmaaltijd te fiksen? Beter niet. Aan het einde van je werkdag ben je vaak moe en futloos, je hebt immers hard gewerkt de hele dag. Je wilt dan niets liever dan een simpele maaltijd die je het liefst binnen 5 minuten in de keuken naar binnen kan schuiven. Heel verleidelijk en herkenbaar.
Neem daarom 1 (of 2) keer in de week de tijd om je boodschappen te doen in plaats van elke dag. Maak een lijstje van wat je nodig hebt en plan vooruit: wat wil je gaan eten deze week? Als je dat ook nog eens op een volle maag doet (en de boodschappen zelf ook) is de kans groter dat je minder snel zwicht voor ongezonde, snelle maaltijden.
# 3 Snacken of grote maaltijden
Ben je iemand die echt heel erg van eten houdt? We can’t blame you! Maak dan voor jezelf de beslissing of je liever een grote maaltijd eet of meer bent van de meerdere kleine maaltijden op een dag. We worden aangeleerd dat 6 eetmomenten op een dag het ‘juiste’ is: 3 hoofdmaaltijden en 3 snackmomenten. Niets is echter minder waar! Het maakt helemaal niet uit wanneer je eet. Het ontbijt mag je dus ook prima overslaan als jij geen ontbijter bent en je er goed bij voelt.
Ben je iemand die graag vaak eet, zorg dan voor kleinere hoofdmaaltijden en niet te grote snacks. Zo kun je door de dag heen vaker eten zonder dat je te veel eet. Ben je niet zo’n snacker, dan kun je wat uitbundiger zijn met je hoofdmaaltijden. Voorkom in ieder geval een knorrende maag. Heb je door de dag heen toch honger? Kies dan voor snacks zoals fruit of snackgroenten als je voor grotere hoofdmaaltijden gaat.
# 4 Veel eiwitten en vezels
Eiwitten en vezels zorgen ervoor dat je voor langere tijd vol zit. Daarnaast bevatten eiwitten van alle macronutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten) de minste calorieën per gram, waardoor je er niet snel te veel van eet. Daarnaast zijn ze natuurlijk ook hartstikke nodig. Een goede richtlijn is om bij elke maaltijd iets van vezels en/of eiwitten toe te voegen.
Denk bijvoorbeeld aan eieren, amandelen, kipfilet, kalkoen, yoghurt, ricotta, tonijn, quinoa en pinda’s voor eiwitten. En voor vezels kun je kiezen voor bijvoorbeeld volkoren producten (brood, pasta, crackers), fruit (appel, aardbei, peer, banaan, framboos en avocado), bonen, aardappelen en erwten. Genoeg om uit te kiezen en mee te variëren dus!
# 5 Luister naar je lichaam
Misschien klinkt dit als een zweverige manier om gezond te eten, maar je lichaam geeft duidelijkere signalen af dan je denkt! Heb je honger? Eet een snack of een maaltijd. Is je mond droog? Drink water. Voel je je na een maaltijd opeens vermoeid of opgeblazen? Dan kun je de volgende keer misschien beter iets anders eten.
Eet daarnaast niet te veel. Je hoeft niet te eten tot je bomvol zit. Het beste eet je tot je honger of trek weg is, en misschien iets meer dan dat, maar simpelweg niet te veel. Vanaf het moment dat je begint met eten duurt het 20 tot 30 minuten voor je lichaam een seintje geeft dat het genoeg heeft gehad. Eet daarom rustig en laat je lichaam het werk doen. Je merkt vanzelf wat je beter wel of niet kunt eten.
Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Als je bovenstaande 5 manieren toepast ben je in ieder geval al een heel eind op weg! Gezond eten betekent dus ook niet alleen maar sla en komkommers. Een gezond voedingspatroon houdt in dat je net zo goed kan genieten van lekker eten. Houd het gewoon gevarieerd met net wat meer gezonde dan ongezonde keuzes. Hoe gezond eet jij?
Bekijk ook: