Wil je ook flink geld besparen? Het kan echt, of je nu student bent, alleenstaande moeder of je hebt een groot gezin, iedereen kan per maand meer overhouden! Wij geven je 25 tips om te besparen op je vaste lasten. Er zijn genoeg mogelijkheden en we hebben ze voor jullie in een lijstje gezet!
#1 Vraag ontheffing aan voor gemeentelijke belastingen
Heb je een laag inkomen? Dan bestaat de kans dat je bij de gemeente ontheffing kunt aanvragen voor gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting. Het aanvraagformulier zit vaak al bij de aanslag. Als je voor ontheffing in aanmerking komt, bespaar je vaak een paar honderd euro.
#2 Groen sparen of beleggen
Elk jaar betalen beleggers en spaarders belasting over hun vermogen dat boven de vrijstelling komt. Als je boven de vrijstelling uitkomt kun je overwegen je hypotheek af te lossen of groen te gaan beleggen of sparen. Hiervoor gelden namelijk extra vrijstellingen. Je kunt ook schenken aan eventuele kinderen.
#3 Koop en verkoop zoveel mogelijk tweedehands
We hebben allemaal wel spullen in huis die we niet meer gebruiken en die dus wegkunnen. Ga eens door je huis heen op zoek naar spullen die je makklijk kunt missen en verkoop ze via internet, bijvoorbeeld via Bol.com, Marktplaats of UnitedWardrobe. Die sites kun je ook afspeuren op zoek naar nieuwe spullen.
#4 Doe je boodschappen goedkoop
Doe maar één keer per week je boodschappen bij een voordelige supermarkt en ga op zoek naar aanbiedingen. Maak van te voren een boodschappenlijstje en laat je vooral niet verleiden door impulsaankopen. Aanbiedingen kun je vinden op www.voordeelmuis.nl.
#5 Sla dingen groot in
Artikelen zoals koffie, make-up, wasmiddelen, toiletpapier en shampoo worden vaak voor stuntprijzen aangeboden. Je kunt soms wel korting tot 50% krijgen. Houd folders en sites in de gaten en koop dit soort dingen gewoon vroeg en groot in. Ook dat bespaart je veel geld.
#6 Zorg dat je niet rood kunt staan
Zorg dat je niet rood staat op je betaalrekening, niks koopt op afbetaling en ook nooit geld leent. Rood staan op je betaalrekening is erg duur, dit moet je ten alle tijden voorkomen. Ook het te laat betalen van rekeningen is duur, want dan betaal je incassokosten of rente. Schulden aflossen telt ook als besparen.
#7 Bespaar op je energie
Kijk of je kunt besparen op energie. Kook water in een waterkoker, zorg dat alles goed geïsoleerd is en laat de kachel niet onnodig branden. Ook koken op gas is een stuk voordeliger.
#8 Switch van energieleverancier
We mogen in Nederland zelf betalen van wie we stroom en gas afnemen. Loopt je energiecontract bijna af? Ga vergelijken! Bijvoorbeeld via pricewise, dat kan je al snel honderden euro’s schelen.
Heb je geen zin om elk jaar een nieuwe energieleverancier te kiezen? Kies dan voor UnitedConsumers. Al 7e keer op een rij beoordeeld als beste energie leverancier en10% korting op de gemiddelde energieprijs, elk jaar weer!
Consumentencollectief UnitedConsumers bestaat sinds 2000 met als doel het verlichten van vaste lasten. Inmiddels profiteren ruim 500.000 deelnemers van korting op energie, zorgverzekering, autoverzekering, tanken en gsm.
Deelnemers van UnitedConsumers profiteren van korting op tanken, autoverzekering en mobiele telefonie. De korting die je ontvangt wordt niet direct uitgekeerd, maar gespaard in een online tegoed. Zo spaar je ongemerkt een mooi bedrag bij elkaar, wat weer kan worden uitgegeven aan leuke dingen.
#8 Ga voor een wat ouder model smartphone
Want die doen het vaak echt niet onder voor de nieuwste modellen. Als je een ouder model iPhone neemt scheelt je dat honderden euro’s.
#9 Onderhandel wanneer je iets koopt
Zoek van te voren zoveel mogelijk informatie over een product. Zorg dat je weet wat je precies wilt en bezwijk niet voor onnodige extra’s. Bedenk van te voren hoeveel geld je wilt uitgeven en zie onderhandelen als een slimmigheid en schaam je niet. Kom tijdens het onderhandelen niet te gretig over want dat geeft de verkoper meer macht.
#10 Koop spullen online
Op internet kun je makkelijk kijken en vergelijk. Online iets kopen is vaak een stuk voordeliger en je hebt een beter overzicht over de prijzen.
#11 Zoek naar toeslagen
Maak je maximaal gebruik van je toeslagen? Misschien heb je wel recht op zorg- of huurtoeslag. Dit kun je checken op toeslagen.nl.
#12 Kies een andere verzekeraar
Vergelijk je autoverzekering en kijk of je kunt besparen. Dit geldt ook voor je zorgverzekering. Of ga voor een zorgcollectief. Bij UnitedConsumers krijg je standaard 10% korting op de zorgverzekering van VGZ.
#13 Bundel je verzekeringen
Heb je je verzekeringen bij allemaal verschillende maatschappijen lopen? Het kan goedkoper zijn om alles bij één verzekeringsmaatschappij onder te brengen. Het kan namelijk zijn dat je korting krijgt.
#14 Betaal alles in één keer
Het is vaak een stuk voordeliger om je verzekeringspremie in één keer te betalen in plaats van termijnen. Het kan zijn dat een maandelijkse betaling zelfs 8% duurder is! Ook online abonnementen zijn vaak goedkoper als je alles in één keer afrekent of per jaar betaalt.
#15 Houd een overzicht op je financiën
Houd altijd bij hoeveel geld er binnenkomt en eruit gaat. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een online huishoudboekje om zicht te houden. Je zult zien dat er altijd meer uit gaat dan je denkt! De meeste banken bieden dit wel aan en doen het automatisch voor je!
#16 Wees ontrouw aan je bank
Heb je een spaarrekening bij dezelfde bank als je betaalrekening? Zoek eens uit of je bij een andere bank niet meer rente kunt krijgen. De spaarrente is op dit moment laag, dus misschien is er een ander alternatief voor sparen dat meer oplevert.
#17 Huur, leen of deel spullen
Niet alles wat je nodig hebt hoef je nieuw te kopen. Zo kun je bijvoorbeeld machines, gereedschap en verhuisartikelen makkelijk huren. Bijvoorbeeld via boels.nl of huren.nl. Er zijn ook websites waar je spullen kunt ruilen, zoals Peerby. Dat kan je veel geld besparen.
#18 Bespaar op je zorgverzekering
Heb je een aanvullende verzekering? Ga eens na of je die nog wel nodig hebt. De meeste noodzakelijke dingen worden wel vanuit het basispakket vergoed. Kijk het daarom eens goed na en wie weet hoeveel je kunt besparen.
#19 Verhoog je eigen risico
Ben je nooit ziek? Dan kan het slim zijn om een hoger eigen risico te nemen. Je betaalt dan elke maand minder, maar als je wat mankeert moet je wel meer geld ophoesten. Het is altijd een gok natuurlijk.
#20 Zoek een collectieve zorgverzekering
Kijk altijd of je een zorgverzekering met korting af kunt sluiten. Dit kan vaak via je sportvereniging, werkgever of patiëntenvereniging. Lukt dat niet? UnitedConsumers geeft collectiviteitskorting aan consumenten en helpt je honderden euro’s te besparen.
#21 Gebruik kortingscodes
Wil je iets gaan kopen? Google het product eens met ‘kortingscode’ erachter. Je vult vervolgens de code in tijdens het afrekenen en voila! Weer wat bespaard.