Een cocktailtje hier, souvenirtje daar en als klap op de vuurpijl nog de ene excursie na de andere: op vakantie loopt het geld sneller je portemonnee uit dan studenten onderweg naar het Happy Hour. Geld besparen op vakantie? Met de volgende tips is het een piece of cake. 

#1 Ruil je huis!

Joh. Woningruil zorgt ervoor dat je op een bijzondere plek terecht komt en het is ook nog eens GRATIS. Voor niks. Free. Gratisch. Plus dat je eigen huis niet onbeheerd achter wordt gelaten en eventuele huisdieren ook nog gewoon thuis kunnen blijven. Probeer homeexchange.com eens! Geld besparen op vakantie kan niet makkelijker.

#2 Zoek een locatie aan het strand

Want als je een villa huurt met zwembad ben je ineens het dubbele kwijt. In Spanje hebben veel villawijken en dorpen trouwens gewoon gemeentelijke zwembaden.

#3 Kamperen is niet per sé goedkoper

Dus vergis je niet. Het lijkt goedkoper, maar het kan best zijn dat een week op een camping in Italië je het dubbele kost dan verblijven in een hotel of Airbnb. Rekenen dus!

#4 Kijk wat de WiFi kost

In de meeste hotels is dat tegenwoordig namelijk gratis. Controleer het wel voor je boekt en overweeg een ander hotel te kiezen als het hotel van je voorkeur de hoofdprijs vraagt. Dat is namelijk echt zonde. Geld besparen op vakantie zit echt in de kleinste dingen.

#5 Regel je eigen excursies

Want voor een georganiseerde busreis met gids naar een excursie betaal je vaak het dubbele, terwijl je ook gewoon met het OV kunt. De bestemming blijft hetzelfde, alleen je portemonnee is minder snel leeg.

#6 Winkel tax-free

Binnen de EU kun je nergens belastingvrij winkelen, maar als je buiten de lidstaten reist, kun je een terugbetaling krijgen van de lokale omzetbelasting (btw) van winkels die deelnemen aan nationale belastingvrije regelingen in landen waaronder Marokko, Turkije en Singapore. Je moet wel de bonnetjes bewaren en ze op het vliegveld laten zien als je het land verlaat – restituties worden normaal gesproken per post gedaan. De website globalblue.com heeft nuttige informatie.

#7 Ga gewoon wandelen

Geld besparen op vakantie doe je door de benenwagen te nemen. Veel populaire steden – Parijs, Wenen, Venetië, Madrid, Amsterdam, Rome – zijn compact. Plan je bezienswaardigheden slim en je kunt besparen op al je bus-, metro- en taxiprijzen.

#8 Geld besparen op vakantie? Koop een reispas

Toch geen zin om te wandelen? Met een openbaar vervoerspas kun je aanzienlijk besparen op je reiskosten. Ook krijg je er vaak kortingsbonnen bij voor restaurants en bezienswaardigheden.

#9 Koop een citypass

Zo heb je er voor onbeperkt openbaar vervoer, onbeperkt bezoek aan bezienswaardigheden en kortingen op restaurants.

#10 Speel de leeftijdskaart

Als je ouder bent dan 65, jonger dan 26 jaar of nog een student, kun je helemaal voordeel hebben bij het kopen van een pas. Vooral in Italië is de toegang tot musea en galerieën van de staat (Musei Statali) – waaronder veel van de beroemdste vallen – voor Europese burgers ouder dan 65 jaar gratis na het laten zien van een paspoort. Neem als student ook altijd je studentenpas mee voor extra korting.

#11 Wees op je hoede voor de prijzen van autoverhuur

Bedrijven proberen de kosten in advertenties vaak laag te houden en bij het boekingsproces krijg je de ene toeslag na de andere. Vergelijk daarom goed en laat je niet oplichten.

#12 Huurauto? Koop goedkope brandstof

Koop benzine bij supermarkten, waar het tot 10 procent goedkoper is dan in tankstations op snelwegen en autoroutes.

#13 Huur een dieselauto

Dieselmotoren verbruiken niet alleen minder brandstof, maar goedkopere diesel betekent ook flink wat geld besparen op vakantie.

#14 Laat de minibar dicht

De kosten van drankjes uit de minibars van hotels rijzen de pan uit. Schrik niet als een flesje water € 8,- kost.

#15 Sla het ontbijt over

Tenminste in het hotel. Overweeg een b&b-tarief of ga naar het dichtstbijzijnde café. In duurdere hotels betaal je al snel € 40,- euro voor een ontbijt. En dat is zonde.

#16 Drink lokale wijnen

De meeste wijnexperts zullen het erover eens zijn dat de beste match voor lokaal koken een lokaal geproduceerde wijn is – ze zijn ontworpen om elkaar aan te vullen. Lokale wijnen zijn bijna altijd beter en veel goedkoper dan vele anderen op de wijnkaart.

#17 Drink water, want dat is gratis

De meeste restaurants serveren mineraalwater in plaats van kraanwater. En daar vragen ze geld voor. Als je op kraanwater aandringt, betaal je vaak niets.

#18 Ga aan de bar staan

Eten en drinken in een continentaal Europees café is altijd veel goedkoper aan de bar dan aan een tafel. Een espresso in Rome kost misschien € 1,- aan de bar en € 3,50 als je een tafel neemt. Echt geld besparen op vakantie doe je dus door af en toe gewoon te blijven staan.

#19 Bestel bier van de tap

Tapbier kost in veel bars de helft van bier uit een fles. En het is net zo lekker.

#20 Loop een blokje om

Restaurants en cafés dichtbij grote bezienswaardigheden zijn altijd duurder dan de locaties die wat verder weg liggen. Een wandeling van vijf minuten kan je rekening al halveren en het is misschien nog lekkerder ook. Een voorbeeld is Venetië: een cappuccino op het San Marcoplein kost € 15,- en in de wijk Castello kost het € 3,-.

#21 Geef niet teveel fooi

De meeste toeristen betalen meer fooi dan er wordt verwacht. En dat is natuurlijk zonde.

#22 Neem basisvoorzieningen mee

Als je zelf gaat koken, is het slim om basisingrediënten zoals kruiden, theezakjes, waspoeder, vaatwastabletten en vuilniszakken zelf mee te nemen. Anders koop je alles dubbel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in