Je kent het vast: je bent lekker op vakantie, geniet van het eten, drinken, de winkels en als je weer thuis komt realiseer je je dat je bijna failliet bent gegaan. Het geld is weer uit je portemonnee gestroomd alsof het water was. Tel het op bij je vliegreis en je rustgevende gevoel is zo weer verdwenen. Gelukkig is er hoop voor mensen met een gat in hun hand, want wij weten precies hoe je bespaart op je vliegtickets.

#1 Begin vroeg met boeken

Weet je al waar je naar toe wilt? Dan doe je er goed aan flink vroeg te boeken. Vooral wanneer je gebonden bent aan de schoolvakanties of het hoogseizoen moet je er gewoon vroeg bovenop zitten. De meeste reisaanbieders stunten in januari en februari met hun prijzen. Het loont om je te verdiepen in vroegboekkortingen, want die kunnen per aanbieder flink verschillen. Maakt het je eigenlijk geen moer uit waar je naartoe gaat? Dan kun je ook nog voor een (super)lastminute gaan. Dat is ook nog eens avontuurlijk!

Tip: Vergelijk honderden vakanties met:

#2 Boek niet in het weekend

Je doet er goed aan je vakantie op een doordeweekse dag te boeken, want de prijzen liggen in het weekend vaak hoger. Dat komt omdat meer mensen in het weekend boeken, snap je het nog? De Consumentenbond heeft eens onderzoek gedaan en concludeerde dat dinsdag de beste dag is om te boeken en dan vooral in de middag. De dag waarop je op reis gaat kun je ook beter niet in het weekend plannen, want ook dat is duurder.

#3 Houd je zoekopdrachten geheim

Valt het je op dat de vliegprijs is veranderd nadat je hem een paar keer hebt bekeken? Je bent niet gek. Als je een bepaalde route vaker bezoekt, stijgen de prijzen. En dat komt allemaal door cookies. Zoek daarom altijd in privé- of incognitomodus naar vluchten.

#4 Sluit geen dure reisverzekering af

Laat je niet verleiden tot een dure reisverzekering voor je kostbare spullen. Als je het risico zelf kunt betalen ben je vaak voordeliger uit zonder verzekering. Verzekeren moet je eigenlijk alleen doen voor kosten die je zelf niet kunt dragen. En laat je duurste spullen gewoon thuis. Op vakantie heb je echt niks aan een duur stel sieraden of je tablet. Lees gewoon een boek, dat wordt niet gestolen.

#5 Ga voor een goedkoop land

Heb je geen zin in een all-inclusive vakantie? Dan is het slim om even uit te zoeken in welke landen de vakantie het goedkoopst is. Polen, Kroatië, Slowakijke en Griekenland zijn voordelig, terwijl je Scandinavië beter kunt vermijden. Thailand en Indonesië zijn ook erg goedkoop, maar pas voordeliger als je drie weken of langer wegblijft.

#6 Boek een pakket

De meeste pakketreizen zijn voordeliger dan het los boeken van een vliegticket en hotel. Dat komt omdat reisorganisaties het groot inkopen en voordeliger kunnen aanbieden.

#7 Gebruik de beste zoekmachines

Sommige zoekmachines komen altijd hoger uit dan anderen. Je doet er daarom goed aan je te verdiepen in de verschillende zoekmachines. Welke wij aanbevelen? Skyscanner, Kiwi.com, Google Flights en Cheaptickets.nl. Er is er geen een consequent perfecte (al komt Skyscanner wel in de buurt). Daarom is het slim om verschillende zoekmachines te gebruiken.

#8 Gebruik een budget airline

De tickets van budgetmaatschappijen zijn een stuk goedkoper dan die van fullservice-maatschappijen. Ga je niet ver weg? Dan is het zonde om alles uit te geven aan luxe. Van wat minder beenruimte ga je niet dood.

#9 Boek je overstap zelf

Als je ver op reis gaat en moet overstappen, doe je er waarschijnlijk goed aan om je overstap zelf te boeken. Je moet hierbij wel weten dat je geen strakke overstap moet boeken, want dat gaat mis. Ga op onderzoek uit: zijn er goedkope vliegtuigmaatschappijen in het land vanuit waar je vliegt? Het kan je zo honderden euro’s schelen.

#10 Abonneer je op nieuwsbrieven

Want daar staan vaak de goedkoopste vluchten in. Van de KLM Werelddeal Weken tot de Emiraten Sale: met de nieuwsbrief ben jij er het eerste van op de hoogte.

#11 Volg de prijsvechters

Op Facebook heb je bijvoorbeeld Paperflies en Ticketspy. Vooral via Ticketspy kom je vaak echt goedkope reizen tegen. Je kunt je ook aanmelden op hun nieuwsbrief, zodat je er altijd meteen bovenop zit.

#12 Vlieg vanaf een andere vluchthaven

Want ook dat kan je veel geld schelen. Ben je niet afhankelijk van Schiphol? Probeer dan eens te vliegen vanaf Düsseldorf of Brussel. Dat kan je ook gauw tientallen euro’s schelen.

#13 Check de websites om 1 uur ’s nachts

The Guardian schreef laatst dat de vluchtsystemen elke ochtend worden ingeladen met vrije stoelen. Er zijn stoelen of plekken op vluchten die soms on hold staan, bijvoorbeeld voor zakelijke klanten. In de ochtend worden die weer vrijgegeven. The Guardian zegt dat dit rond 1 uur ’s nachts is, waardoor je vaak een betere prijs hebt omdat er meer vluchten beschikbaar zijn.

#14 Zoek naar kortingscodes

Het stikt op het internet van de kortingscodes voor vliegtickets. Sta je op het punt te boeken? Google dan vooral even naar een kortingscode. Vliegtickets.nl, cheaptickets.nl en wtc.nl hebben vaak kortingscodes.

#15 Gebruik loyaliteitsprogramma’s

Zit je regelmatig in het vliegtuig? Dan doe je er goed aan je in te schrijven voor het loyaliteitsprogramma. Zo spaar je punten waarmee je korting krijgt op je volgende vliegreis of kunt upgraden naar de Business Class. De meeste grote vliegtuigmaatschappijen werken samen en dus kun je je gespaarde punten bij verschillende maatschappijen inwisselen. Dat bespaart echt een hoop geld!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in