In een tijd waar we altijd bezig en bereikbaar moeten zijn en waar Fear Of Missing Out een echt fenomeen is vinden we het moeilijk om af te schakelen. Self-care is iets wat we snel laten schieten, want het is nou eenmaal druk druk druk. En als je dat ene klusje af hebt, dan kun je pas tot rust komen, toch? Zo stapelen de bezigheden zich elke dag op en voor je het weet ben je dat momentje voor jezelf alweer uit het oog verloren. Daarom geven wij je 10 tips en ideeën voor een momentje voor jezelf.

# 1 Kleine momentjes

Jaja, we weten het wel, we hebben het allemaal druk en morgen staan weer 246 taken op de planning. Self-care hoeft helemaal niet lang te duren! Integendeel, van 5 minuutjes afschakelen kun je je alweer een stuk energieker en tegelijkertijd rustiger voelen. Je hoeft dus echt geen uren uit te trekken om te kunnen profiteren van een moment self-care.

# 2 Maak er een gewoonte van

Motivatie zorgt ervoor dat je ergens mee begint en discipline zorgt ervoor dat het na een tijd een gewoonte wordt. We zijn typische gewoontedieren. Gewoontes zijn moeilijk af te leren, want we houden als mens van structuur. Maak dus consistent tijd vrij voor self-care zodat het uiteindelijk een gewoonte is waar je niet meer onderuit wil.

# 3 Mediteer en haal adem

Mediteren klinkt veel mensen al snel zweverig in de oren. Toch begint dat stigma te verschuiven. Goede meditatie apps (zoals Headspace) zijn er in overvloed te vinden. Voor zowel beginners als mensen die al vaker gemediteerd hebben zijn apps superhandig. Beginners kunnen starten met korte 2, 3 of 5 minuten meditatiesessies. Heb je de smaak te pakken, dan kun je simpelweg langere programma’s kiezen. Give it a try!

# 4 Bel een vriend(in)

Terwijl we het altijd druk hebben en alles met een vaart als een hogesnelheidstrein willen doen, vergeten we nog wel eens dat we niet zo alleen zijn als we ons soms kunnen voelen. Herkenbaar? Bel dan die vriend of vriendin die je al een tijdje niet gesproken hebt. Je bent heus niet de enige die in de vlucht van het leven soms de tijd vergeet waardoor je elkaar weken, maanden of zelfs jaren niet spreekt. Pak dus die telefoon (die je toch al veel in je handen hebt) en klets even lekker bij.

# 5 Eet iets lekkers

Iets waar veel mensen blij van worden is lekker eten. Het staat voor gezelligheid met vrienden en familie, maar kan ook staan voor comfort tijdens een verdrietige bui. Als we voedsel eten waar we van genieten, komt er een stofje in onze hersenen vrij. Het gelukmakende stofje dopamine. Wie blij is, voelt zich vanzelf een stuk rustiger. Duik daarom de keuken in en maak je favoriete maaltijd of snack klaar. Smakelijk eten!

# 6 Even onderdompelen

Koop een heerlijke bruisbal of badzout en dompel jezelf even helemaal onder in bad. Intens genieten in een omgeving die niet alleen lekker ruikt, maar ook nog eens aanvoelt als een warme knuffel. Heb je geen bad? Kies dan je favoriete douchegel en verzorg je huid even extra goed. Je hebt het verdiend. Ohja, en kaarsjes kunnen natuurlijk ook altijd. Je komt een stuk meer tot rust in een gedimde badkamer dan wanneer je de lampen volop aan hebt staan.

# 7 Dans

Je hoeft geen superster of ballerina te zijn om even helemaal uit je bol te mogen gaan. Zet muziek op waarbij je gewoon niet stil kan zitten en het dansen komt vanzelf. Dansen is niet alleen goed voor je geest, maar ook voor je lichaam. De meesten van ons bewegen sowieso te weinig. Een optimale kans om dat ook meteen aan te pakken dus. Dance like nobody’s watching!

# 8 Ga naar buiten

Vooral wanneer het zonnetje weer wat meer begint te schijnen is het ideaal om een paar stappen buiten te zetten. Met name als je binnen werkt kan een portie vitamine D je heel goed doen. Het is wetenschappelijk bewezen dat een dagelijkse wandeling niet alleen supergezond is voor je lichaam, maar ook voor je geluksgevoel.

# 9 Netflix and chill

Maar dan echt: chill. Plof op de bank en zet je Netflix aan. Zo kun je even je gedachten uitzetten en relaxen. Geen idee wat je moet kijken? We’ve got you covered! Wij hebben de 20 beste Netflix series al voor je op een rijtje gezet. Het liefst leg je je telefoon trouwens helemaal aan de kant, op vliegtuigstand. Zo heb je pas écht een momentje voor jezelf.

# 10 Slaap

Iets waar de meesten van ons heel slecht in zijn is slapen. Ofja, het slapen zelf is vaak geen probleem, maar het op tijd naar bed gaan wel. Slaap is cruciaal als het gaat om een goede gemoedstoestand. Bedenk je maar eens de momenten waarop je het liefst op de plek in slaap kunt vallen. Blij word je daar niet van, toch? Ga daarom op tijd naar bed en zorg voor minimaal 7 à 8 uur slaap. Wedden dat jij de ochtend voortaan al een stuk beter kan oppakken?

Self-care is helemaal niet moeilijk, maar je krijgt er zo veel voor terug. De self-care ideeën die wij geven zijn dan ook simpel en bij sommige hoef je ook geen zeeën aan tijd te hebben. Hoe goed zorg jij voor jezelf? Mocht je nog de gouden tip hebben, dan kun je die hieronder kwijt!

Lees ook:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in