Een gezond leven leiden is niet altijd even gemakkelijk. We moeten hard werken, maar ook goed voor onszelf zorgen. We moeten genoeg bewegen, gezond eten, veel water drinken en, ohja, ook voldoende tijd overhouden voor sociale contacten. Simpel, toch? Niet echt nee. Wij vertellen je 10 gewoontes van gezonde mensen, zodat jij stap voor stap een stuk gezonder door het leven dwarrelt.

# 1 Ze drinken genoeg water

Het waarschijnlijk eeuwenoude advies klinkt je vast niet onbekend in de oren. Gezonde mensen drinken genoeg water! Het is goed voor je organen, je huid en zorgt ervoor dat alle afvalstoffen goed uit je lichaam gefilterd worden. Vergeet detoxen (want dat werkt sowieso niet), je lever doet dat uit zichzelf al en is je dan ook erg dankbaar voor een goede hoeveelheid water elke dag. Zo werkt niet alleen je lever, maar al je organen optimaal.

# 2 Ze pakken altijd de trap

Natuurlijk is het relaxed om de lift in te stappen zodat jij niet hijgend boven aankomt. Maar eventjes je hartslag omhoog is helemaal niet verkeerd. Traplopen zorgt voor een extra calorieverbranding. Het is dus goed voor je gewicht en daarnaast ook voor je cholesterol en bloedsuiker. Je adem krijg je toch zo weer terug, dus sla die lift vanaf nu gewoon lekker over.

# 3 Ze eten bewust

We eten gezamenlijk niet alleen te ongezond, maar ook simpelweg te veel. Een gebalanceerd en gevarieerd eetpatroon is cruciaal voor een gezond lichaam. Het maakt niet uit hoe vaak je gaat hardlopen, een slecht eetpatroon sport je er nooit uit. Gezonde mensen eten als ze honger hebben en herkennen wanneer ze uit verveling eten. Een keer snacken omdat je er simpelweg zin in hebt is echt helemaal prima, hoor. Maar ga je dat vaak doen en eet je daarnaast ook nog eens ongezond, dan merk je dat in je hele lichaam.

# 4 Ze maken to-do lijstjes

Soms weet je niet meer wat je nu wel al gedaan hebt en wat je nog moet doen. Hoe ziet jouw planning eruit? Gestructureerd of juist een zogenaamde georganiseerde chaos? Gezonde mensen maken vaker to-do lijstjes. Zou houdt je namelijk overzicht in je plannen en in je hoofd.

# 5 Ze doen iets nu, niet later

En als je dan eenmaal dat to-do lijstje gemaakt hebt weet je dus precies wat er moet gebeuren. Gezonde mensen vinden een balans in hun planning en zorgen ervoor dat ze niet te veel op één dag plannen. Heb je vandaag werk gepland staan? Zorg er dan voor dat je dit nu doet en niet pas later. Je kent het gevoel wel, wanneer je last minute nog even snel die presentatie in elkaar moet frutselen omdat je er simpelweg te laat aan begonnen bent. Frustrerend, want dat weet je natuurlijk eigenlijk van te voren al. Doorbreek de cirkel en start nu! Je bent jezelf aan het eind van de dag dankbaar.

# 6 Ze gaan stress uit de weg

Naast een realistische en effectieve planning is er nog meer om stress uit de weg te gaan. Mensen die niet vaak gestresst of gespannen zijn, zijn vanzelf gezonder én gelukkiger. Probeer bijvoorbeeld positief te denken; denk in kansen in plaats van wat er allemaal mis gaat. En laat daarbij een ander lekker zijn leven leiden. Zolang andermans keuzes jou niet direct beïnvloeden hoef je het je ook niet aan te trekken. Richt je focus vooral op jezelf en leer bijvoorbeeld in welke situaties het net zo goed prima is om even niet te reageren. Daar wordt je een stuk rustiger van.

# 7 Ze mediteren

Op jezelf focussen moeilijk? Dan is meditatie voor jou misschien wel de ideale uitkomst. Het klinkt voor veel mensen al snel erg zweverig en hippie, maar het stigma van mediteren begint eindelijk te verplaatsen. Wie gezond is, zorgt namelijk ook goed voor zichzelf. Nog nooit gemediteerd? Geen zorgen! Je kan genoeg apps op je telefoon vinden die je helpen met de eerste stappen zetten. Mediteren hoeft trouwens niet lang te duren! Met 5 minuutjes per dag kun je jezelf al een stuk rustiger voelen. Doe het bijvoorbeeld nadat je wakker wordt en nog voordat je je bed uitstapt. Wedden dat jij je dag met ontspannen schouders begint?

# 8 Ze zetten dagelijks genoeg stappen

Veel mensen hebben een kantoorbaan, wat betekent dat we veel te veel stil zitten. En daar is ons lichaam helemaal niet voor gemaakt. Een gezond mens zit niet hele dagen stil, maar beweegt juist voldoende. Pak vaker de trap, parkeer iets verder van je werk af of ga simpelweg na het avondeten een blokje om. Wandelen heeft superveel voordelen voor je gezondheid. Het is goed voor je spieren en gewrichten, je longen krijgen verse zuurstof, je bloedsomloop wordt gestimuleerd en zet je spijsvertering tot actie aan. Om er maar een paar te noemen…

# 9 Ze luisteren naar hun lichaam

Gezonde mensen zorgen goed voor zichzelf; en dat betekent ook rust nemen waar het nodig is. Je lichaam heeft ontzettend veel alarmen ingebouwd, je moet er alleen naar leren luisteren. Protesteren je spieren de dag na een avondje flink sporten? Neem dan een rustdag. Genoeg bewegen is belangrijk, maar naar je lichaam luisteren ook.

# 10 Ze denken outside the box

Wie outside the box denkt en doet, zal nooit op dezelfde plaats blijven staan. Mensen zijn gewoontedieren en gaan dus niet gemakkelijk uit hun comfortzone. Toch ontwikkel je jezelf, je gezondheid en je geluk pas als je nieuwe stappen leert zetten. Gezond zijn zit namelijk niet alleen in je lichaam, maar ook in je geest. Dat klinkt misschien wat dromerig, maar het is wel zo. Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws geprobeerd?

Op de lange termijn kunnen kleine gewoontes voor grote veranderingen brengen. Je zal heus niet elke dag op het toppunt van gezondheid en energie kunnen zitten. Maar kleine aanpassingen in je leefstijl en denken kunnen al veel doen. Welke gewoontes heb jij al of welke gewoontes zou jij jezelf graag aanleren?

Nog toe aan wat extra inspiratie en tips? Bekijk dan ook 10 Tips om gezonder te leven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

LAAT EEN REACTIE ACHTER
Vul jouw naam hier in